A szürke hályog már a negyvenes éveinkben jelentkezhet, ezek az első tünetek

A szürke hályog az egyik leggyakoribb időskori betegség, a látás élességét visszaállító műtétre hónapokat kell várni, magánúton nagyjából félmillió forintért gyógyítható.

2024. január 28., 14:32

Szerző:

A szürke hályog egy meglehetősen gyakori probléma, főleg idősebb korban jelentkezik. Fő tünete a lassú és fájdalommentes látásvesztés. Az első jeleket szinte alig veszik észre a betegek: a látásélesség csökkenése, a fényérzékenység és mintha ködön át vagy koszos napszemüvegen át néznék a világot. Jellemző tünet a kettős látás, ami a másik szem becsukásával sem múlik el és a fényforrások körüli halók, fényudvarok megjelenése. Szintén a szürke hályogra utaló tünet, hogy az a távollátók kezdetben javulást tapasztalnak a közeli tartományban, mert a lencse megvastagszik és sűrűbbé válik. Ez a javulás azonban sajnos nem tart sokáig, mert a látás újra romlani kezd, először a távoli, majd pedig a közeli tartományban is, végül a homályok minden tartományban csökkentik a látás élességét.

Az időskori szürke hályog kialakulásának kezdete általában a negyvenes életévekre datálható, azonban a folyamat lassú, és gyakran hosszú ideig semmilyen zavaró tünetet nem okoz. Hatvan éves kor felett a gyakorisága ugrásszerűen növekszik.

Mi okozza a szürke hályog megjelenését?

A szürke hályog kialakulása sok tényezőtől függ, de vannak szempontok, amelyek együttes előfordulása miatt gyanítható, hogy valakinél előbb vagy utóbb megjelenik. Ilyen a:

  • genetikai háttér (a családban előfordult már ez a betegség)
  • cukorbetegség
  • korábbi szemsérülés, szemműtét vagy a felsőtestét érintő sugárkezelések
  • UV sugárzás
  • bizonyos gyógyszerek, például a szteroidok használata korai szürke hályog kialakulását okozhatják
  • dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás

Megelőzhető a szürke hályog kialakulása

A fentiekben felsorolt szempontokból érdemes kiindulni, ha szeretnénk elkerülni vagy elodázni a betegség megjelenését. Sokat számít, hogy mit eszünk, mit iszunk. A friss gyümölcsök és zöldségek antioxidánsai nem csak a szem egészségét segítik elő. Az A-vitaminban és C-vitaminban gazdag alapanyagok remek választásnak bizonyulnak, de az E-vitaminban gazdag mandula, búzacsíra, spenót és édesburgonya is hasznos a tányérokon. Sokan elfeledkeznek arról, mennyire fontos a cink a szervezet számára.

Orvosi kutatások szerint a cinkhiánynak is köze lehet a szürke hályog kialakulása. A tökmag, a marhahús, a kefir és a csicseriborsó cinkforrásnak számítanak, érdemes azokat beiktatni az étrendbe. Emelette a lazac, a hering gazdag omega-3 zsírsav-forrásnak számítanak, de az olajos magvak is remek választásnak bizonyulnak, érdemes naponta egy keveset fogyasztani ezekből is. 

AZ UV-sugárzás hatására megváltozik a szemben található fehérjék szerkezete, ami szintén hozzájárulhat a szürke hályog kialakulásához. Ezért is fontos a jó minőségű, megfelelő védelemmel ellátott napszemüveg viselése. 

A szürke hályog műtéteket a társadalom biztosításunk állja, de hosszú a várólista. Aki nem szeretne 3-4 hónapot várni a műtétre, annak magánklinikák állnak a rendelkezésére, a beavatkozás ára nagyjából 300-600 ezer forint között van.

(Képünk illusztráció / Pexels)