Makuladegeneráció: a rettegett időskori szembetegség, ami elveszi a látást

A makuladegeneráció az időkori látásromlás egyik leggyakoribb oka. Nehéz elfogadni, hogy fel kell adni az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint az olvasás és a vezetés. Hogy mi is pontosan ez a betegség, arról dr. Nagy Zoltán Zsolt, a SOTE Szemészeti Klinikájának igazgatója beszélt a hvg.hu-nak.

2024. szeptember 25., 12:06

Szerző:

Az időskori makuladegeneráció hivatalos rövidítése gyakran az AMD az angol elnevezés (Age-related Macular Degeneration) után, és ahogy a nevéből is kiderül, korfüggőnek tekinthető. „Az időskori gyenge látás egyik leggyakoribb oka, és mivel ma a populáció tovább él, a kifejlődésének is nagyobb az esélye” – mondja dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója a hvg.hu-nak. Bár hazai felmérés nem készült, a nemzetközi tendenciákat figyelembe véve a professzor szerint itthon a 74 év fölötti lakosság 5-6 százalékának lehet ilyen betegsége: „Durva becsléssel 60 és 100 ezer körüli lehet a számuk a 70-80 éves korú lakosságot tekintve.”

Mi is pontosan a makuladegeneráció?

A makula – sárgafolt – a szem ideghártyájának egy kicsi, ám fontos területe. Itt egyesülnek a szembe érkező fénysugarak, ez a terület felelős a nagy felbontású éleslátásért és a színlátásért. A makula a szemfenék egyik legérzékenyebb területe, ereket nem tartalmaz, táplálását az alatta fekvő érhártya végzi. Ha ártalom éri, akkor a központi látás károsodik. A makuladegeneráció a sárgafolt sorvadásával jár, szokták „szemfenéki meszesedésnek" is nevezni.

A sárgafolt elfajulásnak, vagyis a makuladegenerációnak két típusa van. Gyakoribb az ún. száraz makuladegeneráció, amely a makula szöveteinek elvékonyodásával, részleges, foltos idegsejt pusztulással jár, általában lassan romlik, a használható látás hosszú ideig megtartott. Jóval ritkább a nedves forma, amikor a retina alatt kóros érnövekmények, elfajult hajszálerek alakulnak ki, amelyek ödémát, bevérzéseket okoznak a sárgafolt területén, a centrális látás súlyos károsodásával.

Súlyosan ronthat a helyzeten a dohányzás, a cukorbetegség, a hipertónia és a belgyógyászati betegségek

Az AMD kialakulásának nem ismert még az oka, de az biztos, hogy hogy a betegség öröklődhet, így akinek a családjában előfordult, annak 50-60 éves kor felett mindenképp érdemes szemészeti szűrővizsgálaton részt vennie. „A genetikai összetétel fontos hajlamosító tényező, és nem árt tudni, hogy a dohányzás négy-ötszörösére emeli a kockázatot. Még úgy is kialakulhat miatta a betegség, ha nem volt genetikai előzmény, vagy súlyosbodhat. Ha a beteg erős dohányos, hiába hagyja abba, nem tudja visszafordítani a folyamatot, mert a nikotin kumulálódik, és valahol megjegyzi a szervezet. A cukorbetegség, a hipertónia és a belgyógyászati betegségek szintén rontanak az esélyeken” – dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Mik a makuladegeneráció tünetei?

Makuladegenerációra kell gyanakodnunk, ha:

  • a központi látás romlik, a látott kép torzul, például az egyenes vonalak görbülnek,
  • a szemüveggel korrigált látásélesség csökken, a látott kép részletei kevésbé kivehetők, például nehezebb az arcok felismerése, a betűk homályosabbak,
  • a kontraszt-élesség csökken,
  • a színek élénksége tompul.

Több híresség is küzd a betegséggel, köztük Pogány Judit és Judi Dench is. A betegség hatására a látásromlás olyan mértékű, hogy elveszhet az olvasóképesség és az éleslátás is, emiatt az érintettek arra panaszkodnak, hogy már nem tudnak vezetni, bizonytalanok a hétköznapi teendőik tekintetében, vagy abba kellett hagyniuk a munkát.

A makuladegenráció kezelési lehetőségit tekintve a szembe adott injekciók, lézeres eljárások és műtétek jöhetnek szóba, valamint a látásjavító segédeszközök és az életmódváltás is sokat javíthat a beteg helyzetén.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

2024. szeptember 24., 16:13

A mikroszkópos colitis (MC) egyre gyakrabban fordul elő, különösen a 60 év feletti nők körében. A vastagbél ezen idült gyulladásos betegsége ugyanis kizárólag endoszkópos biopsziával és szövettani vizsgálattal mutatható ki.