Gyógyíthatatlan szembetegségéről beszélt Pogány Judit: már olvasni sem tud

Pogány Juditnak gyógyíthatatlan szembetegsége miatt a vezetést és a munkát is abba kellett hagynia.

2022. január 14., 11:40

Szerző:

Pogány Judit színésznő gyógyíthatatlan szembetegségét említette a Retro Rádióban az Abaházi Presszó című műsorban. A 77 éves színészlegenda makuladegenerációtól szenved, saját bevallása szerint már nem is vezethet, annyira rosszul lát. A Bors összefoglalója szerint betegségéről a következőképpen beszél:

„mindenben korlátoz, nem tudok olvasni. Nagyobb betűkkel kell nekem írni a színházi szövegkönyveket. Először csak egy kicsit nagyobbat kértem, mostanra már jóval nagyobbra van szükségem, hogy egyáltalán lássam. Így is már ötös szemüvegre van szükségem. Ez a betegség nem dioptriahiba. Minél nagyobb a betű, annál kisebb egységet töröl ki a szemem. Most fejeztük be a Bogyó és Babócát, mert én mondtam, hogy egyre nehezebb már nekem ez az olvasás. Föl kell még mondanom egy-két mesét, ezek rajta vannak a tabletemen, ki kell nyomtatnom és fel kell nagyítanom őket, hogy be tudjam gyakorolni az olvasásukat.”

Pogány Judit ugyanis többek között a Bogyó és Babóca című mese narrátoraként is ismert. A rajzfilmsorozat videói között van, amely már milliós nézettségnél tart a YouTube-on.

Pogány Judit a napokban Kadarkai Endrének is adott interjút, a Szavakon túl című műsor a YouTube-on megtekinthető. Ebben a színésznő azt mondja, hogy éjszakánként nagyon aktív szokott lenni, gyakran csak három órát alszik. Viszont azt is mondja, olyan kevés az önbizalma, hogy nincs bátorsága boltokba járni, van egy-egy konkrét üzlet, ahol beszerzi a legszükségesebbeket, de új helyekre sosem megy. Állatszeretetét is említi (hét macskája van jelenleg, valamint a környék összes sünét is eteti), valamint elmeséli, hogy egyszer felvett egy próbát a színházban, és amikor visszanézte, annyira rossznak találta saját játékát, hogy úgy döntött, elhagyja a színészi pályát. Zsámbéki Gábornak kellett rábeszélnie őt, hogy folytassa a munkát színésznőként.

(Kiemelt kép: dfp.hu)