Lerántották a leplet az egyik legnépszerűbb Covid-gyógyszerről

Egy kutatás kimutatta, hogy Magyarországon helytelen protokoll szerint használták a Favivipavirt.

2024. április 19., 07:35

Szerző:

Magyar kutatók vizsgálat alá vonták a koronavírus-járvány során Magyarországon is használt favipiravirt. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják, a gyógyszer mennyire hatékony az enyhe és a közepesen súlyos tünetekkel járó Covid–19-fertőzéssel szemben – írja az Index

A vizsgálat eredményeképp a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy semmilyen pozitív haszna nem volt a gyógyszer használatának az enyhe tünetekkel járó fertőzés esetében, ugyanis az nem segíti elő a vírus gyorsabb kiürülését a szervezetből. Tehát az ambuláns ellátásban részesülő, enyhe tünetekkel rendelkező betegek, esetében teljesen feleslegesen használták a gyógyszert.

Ugyanakkor az alcsoportelemzések azt mutatták ki, hogy a favipiravir használata 59 és 42 százalékkal csökkentette a vírus kiürülését a közepesen súlyos fertőzésben szenvedő betegeknél.

A vizsgálat eredménye azért is érdekes, mert (számos másik ország mellett) Magyarországon is használták a favipiravirt a kezelésekben.

Az antivirális szerek első vonalába tartozó szintetikus készítmények (favipiravir, remdesivir) más típusú vírusfertőzésekben bizonyított, és Covid–19-ben is sikerrel alkalmazható a korai szakaszban (I–IIB).

– áll a Covid–19 elleni magyar terápiás javaslatban.

Eredetileg influenza elleni gyógyszer volt


A favipiravirt 2014-ben hagyták jóvá Japánban új vagy újból megjelenő influenzavírusok kezelésére. Hatásmechanizmusa alapján alkalmas lehet olyan más RNS-vírusokkal szemben is, mint az ebola, a lassa vagy a veszettség. A favipavirt ezután sokáig egyik országban sem engedélyezték, egészen addig, amikor a Covid–19-világjárvány kitörése után az egyik első számú jelölt lett a Covid elleni küzdelemben.

A gyógyszer Covid elleni hatékonyságát először Kínában kezdték el vizsgálni, ugyanakkor ezeknek a vizsgálatoknak számos hiányossága volt. Később a vizsgálatok száma rohamosan megnőtt, így 2020 márciusában Kínában már hivatalosan is ajánlották a hatóanyagot a Covid–19-fertőzés kezelésére. Ezt követően India is engedélyezte a használatát, majd olyan országokban kezdték el a koronavírus gyógyítására alakmazni, mint Banglades, Egyiptom, Magyarország, Japán, Kazahsztán, Moldova, Oroszország, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Törökország, Ukrajna, az Egyesült Arab Emírségek vagy épp Üzbegisztán.

Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáján kezeltek az országban először koronavírusos betegeket a favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszerrel, amelytől rövidebb gyógyulási időt és kevesebb szövődményt vártak. A gyógyszert orvosi döntés alapján kizárólag kórházban fekvő súlyos betegeknek adhatják a vizsgálati kritériumok szerint – közölték akkor.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bulent Teoman Uzun / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)