Újabb veszélyes vírus okozhat világjárványt: fejfájással, izomfájdalommal jeleznek a tünetek

A madárinfluenza egy hibrid, embereket is könnyen megbetegítő vírus-variánsa okozhat meglepetést ősszel. 

2024. szeptember 16., 19:52

Szerző:

A madárinfluenza veszélyeire az elmúlt hónapokban már többször figyelmeztettek a szakértők, de az ősz kellemetlen meglepetéseket okozhat a vírus terjedésében – írja a CNN cikkét szemlézve a Dívány.

Hibrid madárinfluenza vírus okozhat világjárványt 

Az Egyesült Államokban terjedő H5N1 madárinfluenza-vírus fokozott őszi terjedésére számítanak a szakértők. A járványügyi szakembereknek meg kell fékezniük a fertőzés terjedését azelőtt, hogy kialakulhatna egy, az embereket könnyen megbetegeítő hibrid vírus.

Egyelőre kevés esetben adtak át a szarvasmarhák a megbetegedést embereknek, kevés esetben lépett át a vírus állatról gondozójára. „Hogy teljesen egyértelmű legyen a jelenlegi helyzet: nincs bizonyíték arra, hogy a H5N1 könnyen fertőzne embert, vagy egyszerűen terjedhetne emberről emberre. Ha így lenne, akkor már pandémiáról beszélhetnénk" – fogalmazott dr. Jennifer Nuzzo, a Brown Egyetem közegészségügyi karán működő fertőzőbetegség-központ vezetője.

Missouriban történt már egy elszigetelt eset, amelyben egy állattal korábban nem érintkező embert fertőzött meg a madárinfluenza H5 családjának meg nem nevezett altípusa. A személyről annyit tudni biztosan, hogy alapbetegségei vannak, amelynek szervezetét fogékonyabbá tehették a madárinfluenzára. Kórházba is került, de antivirális szereknek köszönhetően felgyógyult és otthonába bocsátották.

Az őt megfertőző vírusról annyit árultak még el: a jelenleg a tehenekben terjedő változathoz hasonló.

Bár az Egyesült Államok még nem tudja pontosan, hogy egy Covid-horderejű járvány eshetőségével állnak-e szemben, mindent megtesznek, hogy csírájában elfojtsák a terjedést, így a Mezőgazdasági Minisztérium elrendelte a tejet adó tehenek teljes körű vizsgálatát, mielőtt az egyik államból a másikba szállítanák őket.

Eleddig Kaliforniában, ami az Egyesült Államok legnagyobb tejtermeléssel foglalkozó állama, nyolc olyan állományt találtak, melyben kimutatható volt a fertőzés.

A Járványügyi Központ utasítása szerint a fertőzésben érintett államoknak különösképp fel kell készülniük egy esetleges járványhelyzetre, és kidolgozni egy koncepciót a tömeges megbetegedéseknek.

A problémát azonban az jelenti, hogy a mezőgazdaságban a biztonsági és egészségügyi képzések terén több éves lemaradást kell leküzdeni, így előfordulhat, hogy egy már meglévő fertőzés sokkalta gyorsabban terjed, mint egy sterilebb környezetben.

A madárinfluenza tünetei

A madárinfluenza általában influenzához hasonló tüneteket produkál, így gyakori kísérőjelensége az izomfájdalom és a fejfájás, a gyomor- és mellkasfájdalom, de akár a kötőhártya-gyulladás vagy a fogínyvérzés is árulkodó jel lehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)