A madárinfluenza újabb halálos áldozata

Ez az első eset, hogy kimutatták a madárinfluenza A(H5N2) variánsát egy elhunyt beteg szervezetében. 

2024. június 6., 11:11

Szerző:

Április 29-én, egy mexikóvárosi kórházban halt meg az az 59 éves férfi, aki halála előtt lázról, légszomjról, hasmenésről, hányingerről és általános rossz közérzetről panaszkodott. Az ő szervezetében később laboratóriumi vizsgálatok mutatták ki a madárinfluenza A(H5N2) vírusát. A világon ez volt az első eset, hogy egy elhunyt ember szervezetében kimutatták a vírust – olvasható az Egészségügyi Világszervezet, a WHO közleményében. Még Mexikóban ez volt az első emberben kimutatott madárinfluenzás eset.

A madárinfluenza már nem újdonság

Az, hogy a férfi hogyan kapta el a vírust, nem ismert, mivel nem érintkezett baromfiakkal vagy más állatokkal, de az emberről emberre való terjedésre sincs semmi bizonyíték. Az elhunyt meglévő betegségekben, így krónikus vesebetegségben és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedett. Ilyen esetben már a hagyományos influenza is súlyos következményekkel járhat – idézte a Telex Andrew Pekoszt, a John Hopking Egyetem szakértőjét. 

Az viszont tény, hogy az országban élő baromfikban már kimutatták a A(H5N2) vírus jelenlétét. Márciusban az ország nyugati részén található Michoacan államban tört ki madárinfluenza-járvány egy farmon, majd áprilisban a vírus felbukkant Texcoco és Temascalapa államokban is. Eddig viszont úgy tűnik, hogy az áldozatnak semmilyen kapcsolata nem volt egyik helyszínnel sem. 

 

A madárinfluenza az Egyesült Államokban is fertőzött meg embert

Az Egyesült Államokban is kimutatták a vírus jelenlétét emberben, ott egy másik, A(H5N1)-es változat terjedt tovább. Mégpedig úgy, hogy egy fertőzött tehén adta át a madárinfluenzát a tehenészetben dolgozó férfinak – adta hírül az Index. A fertőzést még idejében megállították, a vírus így kimerült szemgyulladásban, és nem okozott felső légúti megbetegedést.

A tejelő teheneket és a velük kapcsolatba kerülő személyeket ezentúl szigorúbban ellenőrzik. Az Egyesült Államokban ez a vírus okozta második emberi megbetegedés, azonban emberről emberre történő átvitelt még sehol sem észleltek. A WHO szerint a vírus kockázata a lakosság körében mind Mexikóban, mind az Egyesült Államokban továbbra is alacsony. Annak ellenére, hogy korábban már több halálos áldozata is volt a madárinfluenzának. 2003 és 2020 között 455 ember halt bele a betegségbe a WHO statisztikái szerint. 

(Képünk illusztráció: Tradícionális baromfi piac a mexikói San Juan Chamulában. Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.