Többféle fertőzés is terjed az elmúlt hetekben, ezeket bárki elkaphatja

Egy-egy légúti fertőzés mellett más betegségek is megjelentek az őszi szezonban.

2024. október 7., 12:56

Szerző:

Úgy tűnik, ahogy az idő egyre hűvösebbé válik, nem csak a megfázással kell megküzdeni, ugyanis néhány fertőzés ősszel és télen is komoly problémákat okoz – hívta fel a figyelmet a Dívány.hu.

A portálnak egy házi gyermekorvos, dr. Bence Zsófia mondta el, hogy melyek azok a betegségek, amelyek most nagyobb számban fordulnak elő a tapasztalatok alapján. A változékony, majd egyre hidegebbé váló időjárás kedvez a megfázásos betegségeknek, de ezen kívül több más vírus is jelen van, amelyek a megszokottaktól eltérő tüneteket is okozhatnak.

Bár az ilyen jellegű betegségeket nem könnyű kivédeni, különösen a közösségekben terjedhetnek el néhány nap alatt, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy mely tünetek esetén van szó többről, mint egy múló rosszullét.

Néhány fertőzés, amely a gyermekek és a felnőttek között is megjelent

Bizonyos betegségek szezonálisan tűnnek fel, ezek közé tartozik például az influenza, amely jellemzően az őszi-téli hónapok betegsége, bár néha még tavasszal is diagnosztizálnak influenzás megbetegedést. A légúti fertőzések mindig is az őszi-téli szezonhoz kötődtek leginkább, bár kétségtelen, hogy bizonyos körülmények között az év egyéb szakában is meg lehet fázni, és természetesen sok múlik az egyén immunrendszerén is.

2024-ben azonban olyan betegségek is feltűntek a palettán ősszel, amelyek eddig általában az év más szakában, vagy csak lokálisan terjedtek el. A hányással és hasmenéssel járó, emésztőrendszert érintő betegségek már egész évben, így ősszel is sokaknál jelentkeznek, rengeteg kellemetlenséget okozva. Könnyen terjednek az ilyen jellegű fertőzések az óvodai és iskolai közösségekben, de a munkahelyeken is, és az sem ritka, hogy az egész család elkapja a betegséget.

A betegségek diagnosztizálását az is nehezíti, hogy egy-egy fertőzés nem mindenkinél azonos tüneteket vált ki. Dr. Bence Zsófia elmondta, hogy az enyhe levertségtől és közérzettől a súlyos hasmenésig, illetve a hányásig is terjedhetnek egyazon betegség tünetei. Így előfordulhat, hogy akinek erősebb az immunrendszere, egy-két napa alatt túl van a betegségen, másnak azonban akár a kiszáradással is meg kell küzdenie.

Bár a Covid egészen biztosan azon betegségek közé tartozik, amelyet mindenki szeretne elfelejteni, de sajnos idén is jelen van, ősszel egyre többen fordulnak ezzel orvoshoz. A nagyon erős torokfájás és a láz jellemzi a streptococcus baktérium által kiváltott fertőzés, amely a gyerekek és a felnőttek körében is terjed.

Az influenzától idén sem szabadulunk meg, ez már most is szedi az áldozatait. Meglepő módon a szamárköhögés is terjed, de elsősorban nem a gyermekeket, hanem a felnőtteket támadja meg. Sajnos a csecsemők sincsenek biztonságban: náluk az RSV okozhat súlyos fertőzést. Ez már csak azért is nagy figyelmet igényel, mert akár kórházba is kerülhetnek a kicsik a veszélyessé váló légúti tünetek miatt.

Az immunrendszer általános erősítése mindenképpen segít a védekezésben, a higiéniai szabályok betartásával pedig a fertőzések egy része megelőzhető, így ezekre most érdemes nagy hangsúlyt fektetni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)