Itt van minden, amit az Európát is fenyegető halálos vírusról tudni lehet – ezt mondják a szakértők

A hamburgi helyzet félelmet keltett az emberekben a halálos vírus lehetséges terjedése miatt, ugyanakkor a szakértők nyugalomra intik a lakosságot. 

2024. október 5., 13:47

Szerző:

Amint arról portálunk is beszámolt két Ruandából érkezett személyt szállítottak kórházba a napokban Hamburgban, Marburg-vírus-fertőzés gyanújával. A potenciális betegek repülővel érkeztek Frankfurtba, onnan pedig vonattal utaztak tovább Hamburgba. 

Nagyon veszélyes trópusi betegség 

Később kiderült, hogy egy 26 éves német orvostanhallgató és a barátnője az érintett, akik a súlyos, Marburg-vírus tüneteit produkálták. Mindkettőjüknél influenzaszerű tünetek jelentkeztek a frankfurti vonatút során, egyikük még hányt is. Persze normális esetben bizonyára nem gyanakodtak volna arra, hogy a halálos kórt kapták el, ám az orvostanhallgató a ruandai útja során a Marburg-vírussal fertőzött betegekkel érintkezett, ezért egyből a legrosszabbra és gondolt és azonnal hívta a mentőket.  Mint megírtuk a két potenciális beteget a hamburgi egészségügyi hatóságok elővigyázatosságból a hamburgi Eppendorf Egyetemi Kórházba szállították – amely a trópusi betegségek kezelésére szakosodott –, a vonaton utazók közül pedig elkérték azok elérhetőségét, akik kapcsolatba kerülhettek az érintettekkel. Karantén elrendelését nem látták indokoltnak. A hatóságok persze okkal aggódtak és reagáltak annyira gyorsan, hiszen Ruandában jelenleg is járvány van, a Marburg-vírus következtében már többen meghaltak a közelmúltban, többen jelenleg is betegek. Úgy tudni, jelenleg 19 személy áll kezelés alatt, ők javarészt egészségügyi dolgozók, jelenleg karanténban vannak.   

Mit lehet tudni a Marburg-vírusról? 

A Marburg-vírus az Ebola-vírussal, illetve a Filoviridae-vírussal egy családba tartozik, ebből adódóan – ahogy azt fentebb is említettük – nagyon hasonló tüneteket is okoz. A betegség hirtelen lángol fel, nagyon magas lázzal, erős fejfájással, általános rossz közérzettel kezdődik. Néhány napon belül azonban a tünetek súlyosbodnak, súlyos hasmenés, hasi fájdalom, hányinger és hányás léphet fel. A betegség során vérzés is előfordulhat a test különböző részeiből, ami gyakran életveszélyes lehet. A halálozási arány – orvosi ellátás hiányában – közel 90 százalék is lehet. A gyógyulás tehát a gyors azonosítástól és ellátástól függ. Ugyanakkor a betegség kapcsán nagyon fontos kiemelni, hogy nem terjed a levegőben. Tehát úgy nem lehet vele megfertőződni, hogy valaki mondjuk tüsszent egyet, a mellett álló ember pedig beteg lesz. 

Aggasztó a helyzet 

A Ruandában kialakult helyzet az utóbbi idők legaggasztóbb járványa, mivel a betegség nagyon gyorsan terjed, főleg a fertőzött betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók körében. A vírus fertőzött testnedvekkel, például vérrel, nyállal, verejtékkel, de akár széklettel is terjedhet. A kockázat óriási, a megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgozó ápolók most különösen nagy veszélyben vannak. Annak ellenére, hogy a vírus terjedésének kockázata továbbra is alacsony világszerte, a hamburgi incidens rávilágít a halálos betegségek gyors terjedésének veszélyére. A hatóságok éppen ezért különösen körültekintő módon ellenőrzik az érintett területekről érkező összes utazót és szorosan figyelemmel kísérik mindazok állapotát, akik kapcsolatba kerülhettek fertőzöttekkel. 

Nincs pánik, de... 

Bár a hamburgi helyzet nagy riadalmat keltett, a szakértők igyekeztek nyugalomra inteni a lakosságot, jelezni, pánikra semmi ok. Persze a betegség veszélyes, ám a terjedése megfelelő intézkedésekkel megelőzhető. Időközben amúgy a két fiatalról kiderült, feltehetően nem a Marburg-vírus fertőzte meg őket – adta hírül a Spiegel. A Marburg-vírus ellen egyelőre nincs vakcina vagy gyógymód, ám klinikai vizsgálatok és kutatások folyamatosan zajlanak, melyek feltehetően áttörést hoznak majd a jövőben. 

Korábbi esetek 

2023 elején az Egyenlítői-Guinea hatósága erősítette meg, hogy az ország történetében először Marburg-vírus okozta járvány tört ki, miután legkevesebb kilenc ember meghalt a betegségben a keleti Kie-Ntem tartományban. Tavaly Ghánából is jelentettek Marburg-vírus okozta haláleseteket. Korábban, a 2004-es angolai Marburg-járványban a 252 fertőzött 90 százaléka meghalt. 

(Forrás: CityMagazine, Fotó: Freepik)