Halálos vírus terjedhet el Európában

A majdnem 90 százalékos halálozási rátával rendelkező vírus robbanhat be Európában. 

2024. október 3., 09:59

Szerző:

Két ember szállítottak kivizsgálás céljából kórházba Hamburgban Marburg-vírus-fertőzés gyanújával – közölte az Index, az MTI információira hivatkozva. 

Ruandából érkeztek 

A hatóságok közlése szerint az egyik érintett egy ruandai kórházban dolgozott, ahol a vírussal fertőzött embereket is kezelték. Egyébként mindkét potenciális beteg szerdára virradóan érkezett repülővel Ruandából Frankfurtba, onnan utaztak tovább vonattal Hamburgba. Az utazás ideje alatt egyikük felhívta az egészségügyi hatóságokat, ugyanis attól tartott, elkaphatta a betegséget. Az illető influenzaszerű tüneteket produkált, valamint enyhe rosszullétre panaszkodott, lázas nem volt. Az illetékes hamburgi egészségügyi hatóság azonban elővigyázatosságból elrendelte mind a két ember azonnali elkülönítését és kórházba szállítását. Szintén elővigyázatosságból elkérték azoknak a vonaton utazóknak az elérhetőségét is, akik kapcsolatba kerülhettek az érintettekkel, azonban karatén elrendelésének szükségét egyelőre nem látták. 

Halálos is lehet

A németországi Marburg városáról elnevezett vírust 1967-ben fedezték fel, amikor is kutatási célból érkező majmokkal behurcolták azt. A betegség az ebolához hasonlóan gyümölcsevő denevérekről terjed az emberre, a vírus pedig közeli érintkezéssel, a fertőzöttek testnedvei által, de akár ágyneműn keresztül is terjedhet. A lappangási ideje 2-21 nap, orvosi ellátás hiányában pedig a betegség az esetek közel 90 százalékában halálos lehet. 

Többen karanténban vannak

A Marburg-járvány Ruandában nemrég tört ki, Sabin Nsanzimana egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint összesen tízen haltak meg a betegség következtében, október 1-ig pedig 29 fertőzést erősítettek meg. Jelenleg 19 személy áll kezelés alatt, ők javarészt egészségügyi dolgozók, jelenleg karanténban vannak.  

Korábbi esetek 

2023 elején az Egyenlítői-Guinea hatósága erősítette meg, hogy az ország történetében először Marburg-vírus okozta járvány tört ki, miután legkevesebb kilenc ember meghalt a betegségben a keleti Kie-Ntem tartományban. Tavaly Ghánából is jelentettek Marburg-vírus okozta haláleseteket. Korábban, a 2004-es angolai Marburg-járványban a 252 fertőzött 90 százaléka meghalt. A Marburg-vírus ellen nincsen engedélyezett védőoltás, de a kiszáradás elleni kezelés javítja a túlélés esélyeit. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)