Újra felütötte fejét a kísérleti majmokkal Európába hurcolt Marburg-vírus

Egyenlítői Guinea hatóságai megerősítették, hogy az ország történetében most először Marburg-vírus okozta járvány tört ki az országban, miután legkevesebb kilenc ember meghalt a betegségben a keleti Kie-Ntem tartományban – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

2023. február 14., 08:38

Szerző:

„Folynak a vizsgálatok. Felkészült szakértőket küldtek az érintett körzetekbe, hogy feltérképezzék az emberek közötti kontaktokat, izolálják és egészségügyi ellátásban részesítsék a betegség tünetét mutatókat” – áll az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének közleményében. 

Eddig kilenc halálesetről és tizenhat feltételezett fertőzöttről tudnak, akiknél a betegségre utaló tüneteket – lázat, fáradtságot, hasmenést és hányást – tapasztaltak. 

A németországi Marburg városáról elnevezett vírus, amelyet 1967-ben fedeztek fel, miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták Marburgba, illetve Belgrádba, az ebolavírushoz hasonlóan gyümölcsevő denevérekről terjed az emberre, akiknél vérzéses lázat okoz.

Emberről emberre pedig testváladékkal vagy a fertőzött testfelülettel való érintkezés útján terjed. Kezelés nélkül az esetek 80 százaléka halálos lehet. 

A Marburg-vírus ellen nincsen engedélyezett védőoltás, de a kiszáradás elleni kezelés javítja a túlélés esélyeit. 

A 2004-es angolai Marburg-járványban a 252 fertőzött 90 százaléka meghalt. Tavaly Ghánából jelentettek Marburg-vírus okozta haláleseteket.

(Kiemelt képünk illusztráció.A BioNTech német gyógyszeripari vállalat által rendelkezésre bocsátott kézi fotó egy alkalmazottat mutat munka közben az mRNS-prouciót végző létesítményben a BioNTech marburgi gyárában, Németországban, 2021. január 20-án. Fotó: EPA/BioNTech)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.