Így kerülhető el, hogy a gyerek lebetegedjen az iskolában

A tanév kezdetével a gyerekek egyre több fertőzésnek vannak kitéve az iskolai közösségekben. Mutatjuk, hogy tudja megóvni a gyermekét az állandó betegeskedéstől.

2024. szeptember 8., 16:29

Szerző:

A hirado.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyerek fejlődésben lévő immunrendszerének nagy megterhelést jelent a közösségbe kerülés időszaka. A portálnak nyilatkozva dr. Altmayer Anita immonológus, allergológus arról beszélt, hogy a viszonylag kis helyen összezárt gyerekek körében könnyebben terjednek azok a vírusok és baktériumok, amelyeket nyállal és kézi kontaktussal adnak át egymásnak a gyerkőcök.

„A gyerekek a szájukba teszik a kezüket, rágják a körmüket, piszkálják az orrukat, kapargatják a bőrüket, összefogdosnak mindent, és senki nem ellenőrzi, hogy megfelelően megmossák-e a kezüket. Ezek a higiénés hiányosságok bőven elegendők ahhoz, hogy a cseppfertőzéssel terjedő vírusokat és baktériumokat a kicsik gyorsan átadják egymásnak” – hangsúlyozta a szakember.

Ezzel segíthetjük a gyerek immunrendszerét

Az immunológus arra is felhívja a figyelmet, hogy néhány egyszerű szabály betartásával sokat tehetnek a szülők azért, hogy gyerekük immunrendszere kellően felkészült legyen az óvodában, iskolában jelentkező kihívásokra.

dr. Altmayer Anita elsőként a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát emelte ki. „Aki helyesen táplálja a gyerekét, tehát biztosítja a zöldségekkel és gyümölcsökkel a megfelelő vitaminbevitelt, azoknak extra erősítésre nincs szüksége” – vallja a doktornő, hozzátéve ezt a multivitaminok és étrend-kiegészítők sem pótolhatják. A táplálkozás útján történő vitaminpótlás messze a legjobb eszköz, vagyis kerüljön a tányérra több répa, cékla, fokhagyma, citrusfélék, gyömbér, és jöhet mindenféle zöldségleves vagy a nagyi húslevese. Hasonlóképpen szerinte probiotikumokkal is csak akkor érdemes próbálkozni, ha valamilyen fertőzés vagy antibiotikumkúra károsította a gyermek bélflóráját. Megelőzési céllal nincs értelme ilyen készítményeket alkalmazni.

„A steril körülmények között lévő gyerekek állandóan betegek, ugyanis az immunrendszerük nem tanul meg dolgozni a kórokozók ellen” – emelte ki a szakorvos a túlzott otthoni fertőtlenítés veszélyeiről szólva. Mint mondja, a megfelelő kézmosási rutin elsajátítása természetesen elengedhetetlen, de ezen túlmenően nem szabad túlzásba vinni semmit.

A doktornő utolsó tanácsa, hogy a gyerekeknek 12 éves korig legalább 9-11 óra alvásra van szükségük éjszakánként. Ennek biztosítása alapvető az immunrendszer megfelelő működéséhez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)