Kétségbeestek a beteg gyerekek szülei: fontos gyógyszer lett hiánycikk

Jelenleg sem kapható, hiánycikk egy fontos gyógyszer, ami segít az ADHD-val (figyelemzavaros hiperaktivitás) küzdő gyermekeknek a koncentrációban. 

2024. szeptember 6., 15:39

Szerző:

Kétségbeesetten, internetes csoportokban keresnek gyógyszert a ADHD-s gyermekeik részére a szülők, a termék ugyanis hónapok óta hiánycikk. Augusztusban a Nemzeti Gyógyszerészeti Központnál azt írták, hamarosan újból elérhető lesz a gyógyszer, de azóta sincs. 

Nem lehet helyettesíteni 

Az RTL Híradó riportjából kiderül, a gyógyszertárak helyettesítő készítményt sem tudnak felajánlani, mert a Bitinex nevű gyógyszernek nincs alternatívája. Volt olyan patika, ahol azt ajánlották, próbálkozzanak a szülők külföldön, több környező országban ugyanis van ugyanilyen hatóanyagú szer, azért azonban négyszeres árat kellene fizetni. Egy édesanya azt mondta a Híradónak, hogy a 9 éves kislánya a gyógyszerrel nagyon jól teljesített, mint mondta még a tanárok is megdicsérték. Arról is beszélt, hogy itthon a gyógyszer, támogatással 7000 forintba kerül, ha azonban külföldről hozzák be, az alsó hangon is 30 ezer forintos költség legalább. Egy másik család Romániában jutott hozzá a készítményhez, de csak egy dobozzal tudtak venni.  

Még hetekig nem lesz a gyógyszerből 

A gyógyszerészeti központ közlése szerint a forgalomba hozatali engedély jogosultja október 31-ig jelentett hiányt a gyógyszerből, vagyis ezt azt jelenti, hogy addig biztosan nem lesz elérhető a gyógyszertárakban. A gyártási probléma egyébként egész Európát érinti. Hozzátették, a nagykereskedők folyamatosan keresik a lehetséges külföldi forrásokat, azonban a globális hiány miatt ezek a források is szűkösek. Kérdésre, hogy ha külföldön elérhető a hatóanyag, miért nem forgalmazzák azokat a gyógyszereket Magyarországon is nem válaszoltak. 

A riport itt nézhető vissza: 

 (Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)