Veszélyben a cukorbetegek – hamis gyógyszerek kerültek forgalomba

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést adott ki a cukorbetegek bizonyos gyógyszerei miatt.

2024. június 21., 14:04

Szerző:

Hamis, a cukorbetegek kezelésében fontos szerepet játszó gyógyszerek veszélyeztethetik a páciensek egészségét – hívta fel a figyelmet a Portfolio az Egészségügyi Világszervezet közleményére hivatkozva.

Mint kiderült, 2023 októbere óta világszerte több országban is problémát okoztak a hamisítványok: az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Brazíliában is előfordultak olyan esetek, amelyekről a WHO is értesült.

Nemcsak a cukorbetegek, hanem a fogyókúrázók is veszélyben vannak a hamis készítmények miatt: bár alkalmazásukat az orvosi szervezetek általánosságban nem támogatják, sok fogyni vágyó használ olyan készítményeket, amelyeket alapvetőek a diabétesszel élők kezelésére fejlesztettek ki. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt egyik ilyen gyógyszer is érintett a hamisítási ügyben.

A cukorbetegek akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek a hamis gyógyszer miatt

Sok diabéteszes beteg, illetve fogyókúrázó előtt sem ismeretlen az Ozempic néven ismert, szemaglutid hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Ezt a készítmény általában azért írják fel az orvosok a cukorbetegeknek, mert segít az éhségérzet elfojtásában, így a túlsúlyos betegek esetében a testsúly csökkentésre is alkalmas lehet.

A fogyókúrázók egy része éppen ezen hatása miatt kezdte el szedni, amit természetesen a szakemberek is kifogásoltak, többek között azért, mert így nagy az esély arra, hogy hiánycikké válik egy cukorbetegek számára életmentő gyógyszer. A hamisítási ügyben éppen ez a gyógyszer érintett, és az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy a hamis készítményt rendkívül nehéz megkülönböztetni az eredetitől.

Hatásában is eltérhet, hiszen a hamisítványokban általában jóval kisebb az adott hatóanyag aránya. Még a fogyókúrázók esetében is nemvárt mellékhatások alakulhatnak ki, a cukorbetegeknél azonban még nagyobb a kockázat, ugyanis a vércukorszint ingadozása miatt rosszullétet is előidézhet a hamis gyógyszer, az ellenőrizhetetlensége miatt pedig akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

Az Egészségügyi Világszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a hamisítványok kiszűréséhez fokozott figyelemre van szükség az orvosok, a gyógyszerészek és a hatóságok részéről is. A lakosságnak azt javasolják, hogy soha ne vásároljanak gyógyszert az internetről, azokat kizárólag patikából szerezzék be, krónikus betegség esetén a receptre felírt készítményeket váltsák ki, és mindig ellenőrizzék a gyógyszerek csomagolását is: a címke, a helyesírási hibák és az egyéb eltérések mindig gyanúra adhatnak okot.

(Képünk illusztráció. Fotó Pixabay)