Ilyen tünetek jelzik a diabéteszes láb szindróma kialakulását

A cukorbetegek nagy részét érintheti a diabéteszes láb szindróma.

2024. június 9., 18:00

Szerző:

Komoly kockázattal járhat, ha a túl magas vércukorszint miatt diabéteszes láb szindróma alakul ki – hívta fel a figyelmet az Egészség Kalauz.

A cukorbetegség egyik előjele lehet a fénytelenné váló, száraz bőr, amely előbb-utóbb berepedezik, és sérülékenyebbé válik. Különösen azoknak érdemes odafigyelniük erre a jelenségre, akik már évek óta küzdenek a diabétesszel.

Ha valakinél már kialakult, de még nem diagnosztizálták a cukorbetegséget, így nem figyel a táplálkozására, illetve nem előzi meg a vércukorszint megemelkedését, a magas vércukorszint miatt gyakran tapasztalhat rosszullétet. A szervezet ilyenkor azzal próbál védekezni, hogy a gyakoribbá váló vizelettel próbálja meg eltávolítani a felesleges cukormennyiséget a vérből. Csakhogy ebben az esetben jóval nagyobb mennyiségű vizet hajt ki a szervezetből, mint ami ideális lenne, ez pedig kiszárítja a bőrt is.

A könnyen sebesedő bőr érzékenyebbé válik a fertőzésekre, és nehezebben is gyógyul, ez pedig sok cukorbeteg számára jelent hatalmas problémát.

A diabéteszes láb szindróma komoly veszélybe sodorhatja a betegeket

A cukorbetegség károsítja az ereket is, ez pedig ahhoz vezethet, hogy fekélyek alakulnak ki a lábszárakon. Súlyos esetben ez vérmérgezéshez és akár a csonthártya gyulladásához is vezethet.

Az első jelek közé tartozik a barnás foltok megjelenése, vagy a pikkelyszerű, kitüremkedő csomók kialakulása. A bőr a cukorbetegség miatt nem képes megfelelően védekezni, és a verejtékmirigyek működése sem kielégítő, ami a faggyúmirigyek elzáródásához, majd a láb kisebesedéséhez vezet.

A fokozott szomjúságérzet már nagyon korán jelezheti, hogy a vércukorszint nincs rendben. A cukorbetegnek erre fokozottan kell figyelniük, mert a vércukorszint megemelkedésének megakadályozásával elkerülhetik a diabéteszes láb szindróma kialakulását.

A testmozgás nélkülözhetetlen, a tisztálkodás során pedig fontos figyelni arra, hogy bőrkímélő termékeket használjanak. A bőrt nem szabad durva anyagú törölközőkkel dörzsölni, mert ezek is felsérthetik a hámréteget. A hidratálás is rendkívül fontos, ehhez is megfelelő pH-tartalmú termékek használata ajánlott.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy minden cukorbeteg számára nélkülözhetetlen, hogy megtegye ezeket az óvintézkedéseket, ugyanis a vér nem megfelelő áramlása miatt az erek károsodnak, ez pedig rendkívül nagy kockázatot jelent számukra.

(Fotó: Pixabay)