Így deríthető ki 10 másodperc alatt, hogy valaki cukorbeteg-e

Egy program segítségével pillanatok alatt kideríthető, cukorbetegségben szenved-e valaki. 

2024. május 21., 15:32

Szerző:

Legalábbis ezt állítja egy tanulmány, melyben arról írnak, a 10 másodpercnyi beszédet használó program nyolcból hétszer képes volt azonosítani, cukorbeteg-e valaki. Az alkalmazás állítólag nemsokára az okostelefonokra is telepíthető lesz, így olcsó és elérhető lehetőséget biztosíthat azok számára, akik korlátozottan férnek csak hozzá az egészségügyi ellátásokhoz. 

Összetett folyamat

A kutatás 267 olyan ember bevonásával készült el, akik a közelmúltban estek át a 2-es típusú cukorbetegség vizsgálatán és két héten keresztül, naponta hatszor rövid mondatokat rögzítetettek hangfájlként a telefonjukon. A szakértők ezt követően akusztikai különbségeket kerestek azok között, akikek pozitív, illetve akiknek negatív volt a tesztje. A hangfájlokban azonosított tulajdonságok jelenlétét vagy hiányát, valamint a résztvevők korát, nemét, magasságát és súlyát kombinálva egy mesterséges intelligencia modell jósolta meg az egyének állapotát. A diagnózis a fériaknál 86, míg a nők esetében 89 százalékban bizonyult pontosnak. 

A hangsztintézis egy összetett folyamat, amely a légzőrendszer, az idegrendszer és a gége együttes hatásán alapul. Bármi, ami befolyásolja ezeket a rendszereket, befolyásolhatja a hangot is 

– magyarázták a tanulmányban a kutatók, majd hozzátették: ezeket a változásokat a legtöbb ember nem tudja azonosítani, de nyilván a számítógépek finomabb elemzések végzésére is alkalmasak. A szakértők állítása szerint a kutatás egyértelműen alátámasztja azokat a korábbi feltevéseket, hogy a magas vércukorszint károsíthatja a perifériás idegeket és az izomrostokat, ami aztán hangbéli eltéréséket eredményezhet a páciensnél. 

Kutatásunk rávilágít, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és nem szenvedő egyének közöttt jelentősek a hangbéli eltérések, ez pedig megváltoztathatja, ahogyan az orvosi közösség szűri a cukorbetegséget 

– árulta el a tanulmány szerzője, Jaycee Kaufman.

Egyre több a cukorbeteg 

A cukorbetegség aránya egyébként a világszerte egyre magasabb, ráadásul a Nemzetközi Diabétesz Szövetség becslései szerint a diabéteszes felnőttek csaknem fele nincs tisztában az állapotával. Jelenleg a betegség azonosításához számos tesztet használnak, de mindegyikhez vérminta szükséges, éppen ezért a hangtechnológia forradalmasíthatná a cukorbetegség diagnosztizálásának folyamatát. A kutatást végző Klick Labsnak amúgy szándékában áll megismételni a vizsgálatot, még több ember bevonásával, hogy olyan módszereket keresennek, melyekkel tovább lehet javítani a pontosságot.

(Forrás: IFLScience, Fotó: Freepik)

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.