Ez a betegség dönti le a legtöbb iskolás és óvodás gyereket a lábáról most

Az idei tanévkezdés időszakában leginkább a légúti fertőzések, valamint a gyomor- és bélrendszeri betegségek hódítanak.

2024. szeptember 24., 12:33

Szerző:

A tanévkezdés mindig izgalmas időszakot jelent a családok életében. A gyerekek újra találkozhatnak a barátaikkal, a felnőttek pedig elkezdhetnek attól rettegni, hogy mikor lesz először beteg a gyerek, s hogy a gyógyulás időszakát hogyan ússzák meg a legkevesebb anyagi veszteséggel. De vajon melyik betegség az, amitől a leginkább tartani kell most? A következőkben ezeket gyűjtöttük össze. 

Ezek a betegségek a legnagyobb királyok most

Meglepő lehet, de a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ 36. heti tájékoztatója szerint 2024. szeptember 2. és 8. között a szalmonellás megbetegedésekből regisztrálták a legtöbbet, összesen 163 főt az országban. A második legelterjedtebb betegség a Campylobacteriosis volt, ami egy baktérium okozta bélfertőzést jelent. Ez hasmenéssel, hasi fájdalommal és lázzal is járhat.

Mindkét esetében Budapesten mutatták ki a legtöbb megbetegedést.

Felerősödnek a szezonális betegségek

Az iskolakezdés időszakában egyébként leggyakrabban a szezonális vírusfertőzések jelennek meg, ami a szorosabb közösségi kontaktus következménye – tájékoztatta az Edulinet Rósa Ágnes, a HGYE alelnöke. Szerint ezek a fertőzések légúti hurutos tünetekkel, vagy gyomor, illetve bélrendszeri tünetekkel – hányással, hasmenéssel – jelentkeznek.

Ezeken kívül jelen van még a tüszős mandulagyulladás és a skarlát is, ami jellegzetes bőrtünetekkel is jár. Az elhúzódó, főleg éjszakai rohamszerű köhögések hátterében pedig gondolni kell a szamárköhögésre is. A fertőzések gyakori tünetei közé tartozik a hőemelkedés, láz, orrfolyás és a köhögés is, amiket kísérhet továbbá fáradékonyság, levertség, ízületi fájdalom és fejfájás. 

Így védhetők ki a nyavalyák

Rósa Ágnes felhívta arra is a figyelmet, hogy a fertőzések megelőzésében nagy szerepe van a higiéniai szabályok betartásának, amibe beletartozik a rendszeres és alapos kézmosás. Köhögés vagy tüsszögés esetén pedig a könyökhajlat használata. Fontos, hogy ne a levegőbe, főleg ne a másik arcába tüsszentsenek, köhögjenek a gyerekek. Továbbá a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő táplálkozás a természetes vitamin bevitellel is elengedhetetlen. Ezen felül az oltás is sok esetben segíthet. Azok ellen a fertőző betegségek ellen, amelyekkel szemben van lehetőség védőoltással védekezni, érdemes a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak is egyaránt élni a lehetőséggel. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)