A gombás fertőzés jelei az arcon, amelyeket senki nem ismer fel

Bár a test más részein gyakrabban jelentkezik, de a gombás fertőzés akár az arcon is kialakulhat.

2024. június 14., 16:26

Szerző:

A candida által okozott gombás fertőzés az arcon is feltűnő tüneteket produkál, sokan mégsem gondolnak komolyabb problémára – hívta fel a figyelmet a Medical News Today.

Az emberi bőr felületén számos gomba és baktérium él, amelyek nem károsítják azt, sőt a szervezetnek kifejezetten szüksége van ezek jelenlétére. Általában tápanyagot biztosítanak a bőr számára, bizonyos körülmények hatására azonban túlzottan elszaporodhatnak, és akár fertőzést is előidézhetnek.

A gombás fertőzés jelei az arcon

Az arcbőr, vagy például a nyálkahártya fertőzéseiért általában ugyanaz a gombafaj tehető felelőssé, a candida, amely alapvetően más gombafajokkal, illetve különböző baktériumokkal együtt van jelen a bőrön, és egy meghatározott ökoszisztémában élnek egymás mellett.

Ha azonban a bőr állapota megváltozik, felborul az egyensúlyuk, és a gombák számára ideális feltételek alakulnak ki ahhoz, hogy elszaporodjanak. A gombás fertőzések leggyakrabban a lábon, az arcon, a hajlatokban, vagy a bőrredőkben alakulnak ki, illetve a test izzadásra hajlamos részei is fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel ezeken a területeken ideális körülmények állnak fenn ahhoz, hogy a gombák elszaporodjanak.

Amennyiben az arcon alakul ki a fertőzés, a leggyakoribb tünetek közé tartozik a bőr megvastagodása, erőteljes kipirulása és viszketése is. A bőr vörössé válik, amely semmilyen módszerrel nem enyhül, ahogyan a kínzó viszketés sem. Ez utóbbit esetenként égő érzés válthatja fel, a betegségre pedig a jellegzetes, kör alakú, hámló foltok és pöttyök is utalhatnak, amelyek kissé rózsaszínűek lehetnek, a bőr alapárnyalatától függően.

A csecsemőknél akár pikkelyszerű elváltozások is kialakulhatnak, amely a legtöbb szülőt megrémíti, de a kisgyermekeknél egyáltalán nem ritka a fertőzés megjelenése, amely megfelelő kezelés mellett nyom nélkül meggyógyul.

A bőrgomba akár a legyengült immunrendszer, a cukorbetegség, vagy az elhízás miatt is kialakulhat, de a nem megfelelő higiénia, illetve az izzadásra hajlamos bőrfelületek is ideális körülményeket teremtenek a fertőzés megjelenéséhez. Kevesen gondolnak rá, de az antibiotikumos kezelés mellékhatása is lehet egy-egy gombás fertőzés, ám bármi is legyen az ok, minden esetben érdemes szakemberek segítségét kérni, ha a tünetek fennállnak, ugyanis hatékony kezelés nélkül akár súlyosbodhat is a páciens állapota.

(Fotó: Pixabay)

07:37

Ételmérgzést okozhat a maradék rizs, mivel egy olyan baktérérium található benne, amely túléli a főzést. Az elfogyasztás után 24 órával is jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Tegnap 15:04

Nagyon komoly problémát jelent Magyarországon az elhízás. A statisztika szerint a pubertáskor előtt elhízott emberek 70 százaléka felnőttként is elhízott lesz, aminek oka többek között a túl kevés testmozgás és a túlzott energiabevitel.