Húsevő baktérium terjed, egyre több a beteg

Rendkívül gyorsan terjedő, húsevő baktériumról számoltak be a szakemberek.

2024. június 14., 15:00

Szerző:

Akár járványt is előidézhet az a húsevő baktérium, amely hétről hétre egyre több áldozatot szed – számolt be róla a Telex.

Japánban okoz rengeteg megbetegedést egy rendkívül agresszív húsevő baktérium, a Streptococcus pyogenes, amely különösen Tokió prefektúrát fenyegeti. A japán járványügyi intézet arról számolt be, hogy eddig 977, húsevő baktérium által okozott fertőzést regisztráltak idén, ám ez már most meghaladta a tavalyi megbetegedések számát, és a betegség egyre gyorsabb tempóban szedi az áldozatait.

Tavaly összesen 941 fertőzés jutott a hatóságok tudomására, és már ez is rekordot döntött, az egészségügyi szakembereket pedig aggodalommal töltötte el.

A húsevő baktérium halálos is lehet

Az első fertőzések óta a baktérium már továbbfejlődött, a vizsgálatok szerint a jelenlegi megbetegedések nagy részét már egy másik, még agresszívebben terjedő baktériumtörzs okozza az országban.

Senki nem érezheti magát biztonságban, ugyanis a betegség egy egészen apró sérülésen keresztül is bejuthat a szervezetbe. A tokiói orvostudományi egyetem professzora, Kikucsi Ken felhívta a figyelmet arra, hogy bár a legtöbben erre nem fordítanak nagy figyelmet, de akár egy lábon keletkező seb is kockázatot jelent a fertőzés szempontjából.

A húsevő baktérium által okozott fertőzés az orvosokat is nehéz feladat elé állítja, ugyanis nagyon komoly betegségről van szó. Az agresszív baktérium megtámadja a zsírszöveteket, a lágyrészeket és a kötőszövetet is, és néhány óra alatt képes lebontani azokat.

Mindez az egész szervezet működését ellehetetleníti, a folyamat erős gyógyszerekkel sem visszafordítható, és néhány nap alatt a szervek leállásához vezet. Az orvosok arra is figyelmeztettek, hogy az idősebb betegek esetében akár 48 óra is elegendő lehet ahhoz, hogy a betegek válságos állapotba kerüljenek, és belehaljanak a fertőzésbe.

Éppen ezért mindenkit óvatosságra intettek, és a nemzetközi egészségügyi szervezetekkel is felvették a kapcsolatot az esetek kapcsán.

(Képünk illusztráció. Fotó: CDC / Unsplash)