Húsevő baktérium miatt halt meg három ember

A veszélyes baktérium part menti vizekben él, a fertőzés egy-két napon belül halált okozhat.

2023. augusztus 18., 11:16

Szerző:

Három ember halt meg húsevő baktérium miatt az Egyesült Államokban. A fertőzést a Vibrio vulnificus nevű baktérium okozta, amely a part menti sós és édesvíz keverékében él. Szakértők szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha valaki nyílt sebbel merészkedik a hullámok közé, vagy ha nyers, alig főzött kagylókat esznek, beleértve az osztrigát is – írja a Live Science.

A legtöbb Vibrio faj viszonylag enyhe megbetegedést okozhat az emberben, csak a V. vulnificus okoz életveszélyes sebfertőzést, amely húsevéshez vezethet. Az orvosi necrotizáló fasciitisnek nevezett fertőzések következtében a seb körüli hús gyorsan elpusztul. Becslések szerint minden ötödik V. vulnificus -szal fertőzött meghal, gyakran az expozíciót követő egy-két napon belül – figyelmeztet a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ.

Idén nyáron már négy V. vulnificus fertőzésről számoltak be az Egyesült Államokban, ebből három végződött a páciens halálával. Az egészségügyi hatóságok arra kérnek mindenkit, kerüljék a sóstavakban fürdést, ha friss tetoválásuk vagy piercingjük van, illetve mindig alaposan mossanak kezet, ha nyers kagylókhoz érnek, ezzel elkerülhető a megbetegedés.

A legyengült immunrendszerű, májbetegségben, rákban, cukorbetegségben, HIV-fertőzésben vagy öröklött thalassémiás vérbetegségben szenvedőknél nagyobb a kockázata annak, hogy elkapják és súlyos szövődményeket tapasztalnak a Vibrio-fertőzések miatt.

(Kiemelt kép: Vibrio mimicus baktériumok, számítógépes illusztráció. Vibrio faj, amely utánozza a V. cholerae-t, és gyomor-bélhurutot okoz, amelyet halak, nyers osztriga, teknős tojások, garnélarák és más tengeri termékek terjesztenek. KATERYNA KON / AFP)

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.