Új halálos járvány szedi áldozatait

Új járvány terjed Európában, már öt embert megölt a halálos kór.

2024. március 8., 17:30

Szerző:

Újabb halálos járvány szedi áldozatai Európában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint több európai országban is emberek halálát okozta a papagájláz néven ismert bakteriális fertőzés, amelyet először 2023-ban észleltek – írja a 24.hu. A Live Science szerint az Ausztriában, Dániában, Németországban, Svédországban és Hollandiában is detektált betegség március 5-ig 90 embert érintett összesen.

A papagájláz egy ritka fertőzés, melyet a Chlamydia psittaci nevű baktérium okoz, és más néven psittacosisnak hívják. hogyan a névből is kiderül, madaraktól lehet elkapni ezt a fertőzést, de nemcsak a papagájok lehetnek a terjesztői. Kanárik, galambok, tyúkok, hattyúk, sirályok és pintyek közt is megtalálható a betegséget okozó baktérium. Másfajta vadon élő és háziállatként tartott madarak is hordozhatják magukban a fertőzést és továbbadhatják az embereknek – írja a Foteldoki.  Ezek a fertőzött állatok gyakran nem mutatnak betegségre utaló jeleket, de légzésükkel vagy ürülékükkel képesek terjeszteni a kórokozót.

A halálos kór emberről emberre is terjed

A fertőzés módja, ha fertőzött madárhoz érünk, vagy belélegezzük a vizeletéből, vagy székletében felszabaduló apró részecskéket – de akkor is megfertőződhetünk, ha megcsíp, vagy hozzáérinti csőrét a szánkhoz.  Az állatok elfogyasztásával a betegség nem terjed. A fertőzés után 5-15 napos lappangási időt követően a betegség enyhébb esetben influenzaszerű tüneteket produkál, de rosszabb esetben a tüdőgyulladáshoz is sokban hasonló lehet: magas láz, fejfájás, hidegrázás, köhögés, kötőhártya-gyulladás és étvágytalanság alakul ki. A betegeknél kimerültség jelentkezik, elesettségre, végtagfájdalmakra panaszkodnak – írja a Házipatika. A betegség tünetei kapcsán sajnos többnyire csak később merül fel a papagájkór gyanúja. A fertőzés vérvizsgálattal igazolható.

Az antibiotikumok hatékonyan gyógyítják a betegséget, ha a fertőzés korai szakaszában alkalmazzák őket, és segítenek megelőzni a súlyos szövődményeket, például a tüdőgyulladást és a szívgyulladást. A megfelelő antibiotikum-kezelés 15-ről mindössze 1 százalékra csökkenti a halálozás kockázatát.

Az említett öt országban a szokásosnál jóval több esetet jelentettek. Ezek többségében fertőzött vadon élő vagy otthon tartott madarakkal való érintkezés történt, néhány esetben azonban egyáltalán nem jelentettek madarakkal való közelmúltbeli találkozást. A WHO szerint azonban nincs arra utaló jel, hogy ezekben az országokban vagy nemzetközi szinten emberek terjesztenék a psittacosis-t.

(Kiemelt képünkön papagájok. Fotó: Sercan Kucuksahin / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.