Oltásellenesség: végre beértek az eredmények – egyre több a kanyarós beteg

A kanyarós megbetegedések száma az elkövetkező hónapokban várhatóan tovább fog nőni, minden uniós tagállamnak maximális erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy elérje és fenntartsa a magas szintű átoltottságot – hívta fel a figyelmet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pénteken.

2024. február 16., 18:40

Szerző:

Az uniós ügynökség sajtóközleménye szerint a kanyaró minden korcsoportban veszélyt jelent, a fertőzés magas számban okoz megbetegedést. A legnagyobb kockázati csoportot a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők, akik még nem kaphatnak védőoltást. Az öt év alatti, oltatlan gyerekek szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve, mivel a kanyaró ebben a korcsoportban számos szövődménnyel járhat.

A kanyaró nagyon könnyen terjed, és megállításához elengedhetetlen a magas, legalább 95 százalékos lakossági átoltottság. Mivel a betegségnél csak tüneti kezelés áll rendelkezésre, a leghatékonyabb védekezés ellene a két dózisból álló, kombinált MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) oltás.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a védőoltás biztonságos és hatékony módja a fertőző betegségek okozta egészségügyi terhek csökkentésének és a halálesetek elkerülésének.

Sztella Kiriakidész egészségügyért felelős uniós biztos szerint a kanyarós megbetegedések Európa-szerte növekvő tendenciája aggasztó.

„A kanyarójárvány annak tulajdonítható, hogy nem elég magas az átoltottság. Arra kérek mindenkit, hogy ellenőrizze, be van-e oltva, a szülőket pedig arra kérem, hogy gondoskodjanak arról, hogy gyerekeik időben megkapják a szükséges oltásokat. A védőoltás életeket véd és életeket ment, ez az egyik legerősebb eszközünk a kanyaró és számos más fertőző betegség ellen”

– nyilatkozta.

Fokozni kell az erőfeszítéseket a be nem oltott vagy részlegesen beoltott lakosság azonosítására és elérésére. Biztosítani kell az immunizációhoz való egyenlő hozzáférést, különösen a veszélyeztetett népességcsoportok, például a bevándorlók, az etnikai kisebbségek körében és a menekülttáborokban élők számára - hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság.

Romániában is egyre több a kanyarós beteg

Ahogyan arról beszámoltunk, decemberben országos járványnak nyilvánította Romániában a kanyarót az egészségügyi minisztérium, miután a regisztrált megbetegedések száma megközelítette a kétezret és a fertőzés az ország 41 megyéje közül már 29-re átterjedt.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy egyéves kor helyett már 9 hónapos kortól kezdődően beadják a gyermekeknek az első védőoltást és utólag immunizálják azokat is, akiknek a szülei nem adatták be idejében a vakcinát – mondta a Digi 24 hírtelevíziónak Alexadru Rafila egészségügyi miniszter. Az egészségügyi minisztérium a háziorvosokat is bevonva tájékoztató kampányt indít a szülők körében az oltási program betartása érdekében.

A járványhelyzet kihirdetését az tette szükségessé, hogy az utóbbi hetekben aggasztóan megnőtt a kanyarófertőzéssel kórházba utalt gyermekek száma. A fertőzések csaknem felét két erdélyi megyéből jelentették: Maros megyében 628, Brassó megyében pedig 339 fertőzöttet tartanak nyilván. Bukarest következik a sorban 213, illetve Kolozs megye 194 fertőzéssel.

A közegészségügyi intézet honlapján olvasható tájékoztatás szerint a betegség minden negyedik fertőzöttnél kórházi kezelést tesz szükségessé, ezer esetből egy pedig halálos kimenetelű. A bukaresti szaktárca közleménye ismételten felhívta a figyelmet, hogy a kanyaró egy rendkívül ragályos betegség, amelyet főleg a be nem oltott gyermekek kapnak el, és adott esetben súlyos lefolyású lehet, illetve veszélyes szövődményeket is okozhat.

Romániában a kanyaró elleni átoltottság az utóbbi évtizedben országos szinten 78 százalékra csökkent, a második adag oltást a jogosult gyermekek alig 62 százaléka kapta meg. Az országban legutóbb 2016-ban tört ki kanyarójárvány, azt követően, hogy 2014-ben a szülők tömegesen kezdték megtagadni gyermekeik beoltását, ráadásul a vakcinaellátás is akadozott. Az utolsó, csaknem négy évig tartó kanyarójárvány 2020 júliusáig több mint húszezer igazolt megbetegedést okozott, és 64 halálos áldozatot követelt.

(Kiemelt kép: a morbilivírus, a kanyaró kórokozójának modellje. A kanyaró erősen fertőző betegség, viszkető kiütésekkel és lázzal jár. Főleg a gyermekeket érinti, de az egyszeri megbetegedés általában élethosszig tartó védettséget ad. Kép: KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library / AFP)