A rák fajtái, amik HPV-vírusfertőzéssel kaphatóak el

Fél tucat olyan rák van, amit a HPV vírus okozhat. Ezért is ajánlott a folyamatos szűrővizsgálatokon való részvétel, és a HPV elleni védőoltás.

2024. április 8., 17:14

Szerző:

A rákbetegségekre való hajlam örökölhető voltáról, illetve a hajlamosító tényezőkről sok szó esik, de nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a rák bizonyos fajtáji a HPV azaz a humán papillómavírus által fertőzéssel is kialakulhatnak a szervezetben.

A legismertebb HPV által okozott rák típus a méhnyakrák

A HPV az emberi hámsejtekben szaporodó humán papillómavírus rövidítése, melynek eddig több mint 100 típusát azonosították. A kórokozó család egyes típusai jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásáért is felelősek lehetnek. A legismertebb betegség a méhnyakrák, azonban a magas kockázatú törzsek számos további rákos megbetegedés okozói is lehetnek – írja a Tájékozott beteg.

Az alattomos torokrák oka is lehet HPV fertőzés

A torokrák kialakulásában kiemelt kockázati tényező a HPV-vírus jelenléte a szervezetben.
Az Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a torokrákos esetek harmada írható a HPV számlájára. Mindez egy nagyszabású életmód- és rákkutatás során derült ki, amelyben vérmintákat gyűjtöttek, a projekt kezdetekor minden résztvevő egészséges volt.

Fej, nyak, és gégerák

A HPV a fiúknál a fej-nyak rosszindulatú daganatait és a nemi szervek rákját okozza, ezért indokolt az oltás.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) intézkedése szerint a fiúk HPV vírus elleni oltása is bekerül a hazai immunizációs rendbe, mert a HPV oltás széles körű alkalmazása mindkét nemnél indokolt – írja a Népszava.

HPV fertőzés okozta rákos megbetegedés a hímvesszőn

A szexuálisan aktív emberek nagy része élete során valamikor megfertőződik a humán papillómavírussal. A legtöbb esetben a férfiak szervezete magától legyűri a vírust, de ha a fertőzés tartóssá válik, a HPV a férfiaknál is okozhat kellemetlen tüneteket, mint a nemi szervi szemölcs, valamint komoly daganatos betegségeket is – írja a HPVdoktor.
A HPV férfiaknál is daganatos megbetegedéseket okozhat a végbélnyílásnál, a hímvesszőn és a középgaratban.

A végbélrák és HPV-fertőzés összefüggései

A HPV-el fertőzötteknél 2,9-szer nagyobb volt az esélye a végbélrák kialakulásának, mint azoknál, akik nem fertőződtek HPV-vel – írja a Házipatika. A HPV mindemellett képes más genitális fertőzéseket is okozni mind férfiak, mind nők esetében. Ennek oka valószínűleg a nem megfelelő immunreakció, amit a vírus vált ki.

Ezért is érdemes rendszeresen járni HPV szűrésre, illetve kérni ellene az oltást akár felnőtt korban is.

(Kép forrása: National Cancer Institute / Unsplash)