A HPV elleni védőoltási programba a fiúk is bekerülnek

A HPV a fiúknál a fej-nyak rosszindulatú daganatait és a nemiszervek rákját okozza, ezért indokolt az oltás.

2023. május 26., 10:45

Szerző:

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK ) új intézkedése szerint a fiúk HPV vírus elleni oltása is bekerül a hazai immunizációs rendbe, mert HPV oltás széles körű alkalmazása mindkét nemnél indokolt. A humán papillómavírus (HPV) ugyanis a fiúknál a fej-nyak rosszindulatú daganatait és a nemiszervek rákját okozza – írja a Népszava. A hazai védőoltási programnak is kifejezetten az a célja, hogy csökkenjenek a HPV vírus okozta daganatos megbetegedések és halálesetek. A HPV nagyon sok típusa alapvetően szexuális úton terjed, de a vírussal gyakorlatilag minden ember találkozik az élete során, ezért nem szabad abban bízni, hogy a monogámia megvéd a fertőzéstől.

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos a Népszavának elmondta, hogy az oltás költségeit az elmúlt 3 évben az Európai Unió állta, jövőre viszont a hazai költségvetés vállalja magára a lányoké mellett a fiúk oltásának költségeit is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) arra is készül, hogy azok a fiúk is megkapják az oltást, akik eddig kimaradtak. Az iskolákban megkapják a gyerekek az ingyenes HPV oltást, amennyiben a szülők beleegyeznek. A HPV vírus elleni vakcinát Magyarországon a 12. életévüket betöltött, hetedikes lányoknak 2014 óta ajánlják fel az iskolákban, és immár két és fél éve a fiúk is élhetnek a lehetőséggel. Eddig a lányok 82 százaléka, a fiúknak pedig a 67 százaléka kérte a vakcinát. 

A beadott vakcina a HPV 9 típusa ellen alakít ki védettséget, köztük a méhnyak és méhtest rák ellen is. A méhnyakrák Magyarországon évente közel 1400 nőt betegít meg és az Európai átlaghoz képest sokan halnak bele ebbe a betegségbe. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: SERGII IAREMENKO / SCIENCE PHOTO L / SIA / Science Photo Library via AFP)

12:37

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.