Ez okozza a torokrák megbetegedések harmadát

A humán papillomavírus (HPV) a méhnyakrák leggyakoribb okozója, fertőzése nemi vagy orális úton terjed. Június elején Michael Douglas hozta összefüggésbe torokrákját az orális szexszel, amit az amerikai színész sajtósa rögtön cáfolni próbált.

2013. július 28., 19:25

Bármi is az igazság Douglasszel kapcsolatban, az Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a torokrákos esetek harmada írható a HPV számlájára. Mindez egy nagyszabású életmód- és rákkutatás során derült ki, amelyben vérmintákat gyűjtöttek, és a projekt kezdetekor minden résztvevő egészséges volt.

A HPV-nek száznál több fajtáját ismerik, az emberek többsége hordozza, de az immunrendszer többnyire hatékonyan véd ellene. Leginkább két fajtája, a HPV-16 és a HPV-18 okoz daganatot. Évente körülbelül 1500 új torokdaganatot diagnosztizálnak Nagy-Britanniában, amelyek közül körülbelül 470 bizonyul halálosnak.

A kutatók a HPV egyik legfontosabb fehérjéje, az E6 hatására képződő ellenanyag jelenlétét keresték a vérmintákban. Ha kimutatható volt, az azt jelentette, hogy a vírus legyőzte már a védelmi rendszert, és rákos változásokat indított el a sejtekben. A tíz éven át gyűjtött minták közül összehasonlították annak a 135 személynek az eredményeit, akiknél torokrák alakult ki, 1599 egészséges, nem rákos személyével. A daganatos betegek 35 százalékának vérében találták meg az antitestet, az egészségeseknél egy százaléknál is kisebb arányban volt jelen – írja az MTI.

A tanulmány szerint a HPV okozta torokráknak nagyobb a túlélési esélye, mintha más tényező, alkohol vagy dohányzás vezetett volna a daganathoz. Akik az antitesteket hordozták a vérükben, azoknak 85 százaléka a diagnózis után még öt évvel is életben volt, ellenben azoknak a betegeknek, akiknél nem találtak antitestet, 58 százaléka meghalt. „Ezek a feltűnő számok bizonyíthatják, hogy a HPV-16 a torokrák egyik jelentős okozója lehet” – mondta Ruth Travis, a tanulmány egyik szerzője, a Brit Rákkutató Intézet munkatársa.

Az intézet egészségügyi információs igazgatója, Sara Hiom hozzátette: „A HPV rendkívül elterjedt vírus. A biztonságos szex csökkentheti a kórokozó továbbadásának vagy elkapásának kockázatát, de az óvszer nem állítja meg a vírus terjedését. Ha a HPV-oltás az orális fertőzések és a torokrák ellen is hatásos, akkor az eddig ismertnél szélesebb körű védelmet nyújt, de erről nem áll rendelkezésünkre elegendő kutatási adat.”