Hajmeresztő, amit a köldök elárul az egészségről

A köldök kicsi és jelentéktelen testrésznek tűnhet, de valójában sokat elárulhat az egészségről. 

2024. június 5., 07:31

Szerző:

Alapesetben a köldökről talán nem is gondolná senki, mennyire fontos az egészség szempontjából. Elhanyagolása számos problémához vezethet, éppen ezért mindenképpen fontos odafigyelni rá. Most megmutatjuk, a köldök, mit is árulhat el az egészségről. 

Fertőzés 

Ha a köldöke kipirosodik, megduzzad vagy fájdalmas lesz a terület, akkor az fertőzésre utalhat. A fertőzést számos mikroorgaznizmus, például baktériumok vagy gombák is okozhatják, ami a köldökbe bejutva gyulladás válthatnak ki. Ha nem kezelik a fertőzés átterjedhet a test más területeire és súlyosabb egészségügyi szövődményeket okozhat. 

Sérv

Ha duzzanat jelentkezik a köldök körül, akkor az köldöksérvre utalhat. A köldöksérv gyakorlatilag egy, a köldökgyűrűben kialakuló tágulat, valamint az ebbe bejutó hasüregi szervek által okozott elváltozás és duzzanat. Akkor alakulhat ki, ha a köldöknyílást körülvevő köldökgyűrű meggyengül. A kiálló köldök egy ascites néven ismert állapotot is jelezhet, ami folyadék felhalmozódást jelent a hasban. 

Omfalitisz

Az omfalitisz egy köldököt érintő fertőzés, ami a leggyakrabban újszülötteknél és kisgyermekeknlél fordul elő. Ez az állapot számos tünetet okozhat, beleértve a bőrpírt, a duzzanatot vagy a váladékozást. Ha nem kezelik súlyos szövődményekhez, akár szepszishez, egy potenciálisan életveszélyes állapothoz vezethet, ami akkor fordul elő, amikor a fertőzés szétterjed a szervezetben. 

Fontos a tisztán tartása

A fentiekből jól látszik, hogy a köldök tisztán tartása nagyon fontos feladatat. A napi rutinszerű tisztálkodáson túl, célszerű lehet konkrétan a köldök területét is áttörölni, akár egy puha ronggyal vagy vattával, ügyelve arra, hogy a területet ne sértse meg. Ha viszont fertőzésre vagy gyulladásra utaló jeleket vél felfedezni, akár fájdalmat érez, akkor azonnal forduljon orvoshoz. 

(Forrás: IndiaTV, Fotó: Freepik)