Megdöbbentő átverés a TikTokon, ezért kell vele vigyázni

Fontos dologra hívták fel az emberek figyelmét a TikTokkal kapcsolatban, erre jobb, ha mindenki figyel.

2024. október 22., 14:11

Szerző:

Napjainkban a TikTok az egyik legnépszerűbb közösségi oldal. Az emberek képesek órákat eltölteni a videók nézésével, így több influenszer is ezt a platformot használja, hogy embereket érjen el vagy éppen fellendítse a vállalkozását, ugyanakkor nem szabad mindent elhinni, amit az ember az oldalon lát. A Flinders Egyetem kutatói 200 népszerű TikTok-videót elemeztek, és megállapították, hogy ezek a tartalmak gyakran káros hatással lehetnek a nézőkre, különösen a fiatal korosztályra – olvasható a Pénzcentrum cikkében.

Ezért lehetnek károsak a TikTok-videók

A TikTokon nagyon sokféle tartalom található. Akadnak, akik receptekkel szeretnének több követőt szerezni, míg mások utazós videókat tesznek közzé, de a divattal foglalkozó videósok száma is igazán magas. A TikTokon jelen vannak a fitness influenszerek, akik egy friss tanulmány szerint komoly problémát jelentenek. Az új tanulmány szerint az általuk terjesztett irreális testnormák és hamis tanácsok komoly aggályokat vetnek fel.

A Flinders Egyetem kutatása szerint a vizsgált videók túlnyomó többségében nők szerepeltek, akiket jellemzően vékony, tónusos testtel ábrázoltak. A férfiakat pedig mindig izmos testalkattal ábrázolták. A probléma azonban az, hogy ez a „fitt ideál” ugyanolyan nehezen érhető el, mint a sokáig népszerűnek számít „vékony ideál”. A másik probléma, ami felmerült, főként a férfiak esetében, hogy sokszor elhallgatták, milyen teljesítményfokozókkal érték el ezt az izmos testet.

A tanulmány továbbá rávilágít arra, hogy a videók nagy része szexualizálta a női testet. 20 százalékuk testszégyenítést tartalmazott, 8,6 százalékuk pedig evészavarokat népszerűsített. Emellett a kutatás rávilágít arra, hogy a képzetlen influenszerek mennyire káros testképet közvetíthetnek az emberek.

Hamis testképet közvetítenek a videók

A kutatásban résztvevő szakemberek szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a fitspiration videók több mint 60 százaléka káros vagy éppen helytelen információt terjesztett. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok volt a kétes eredetű diétás tipp, problémák voltak az edzéstervekkel, amelyeknek a helytelen követése akár sérülésekhez is vezethet. Ezeknek az információknak a nagy része olyan influenszerektől származott, akik nem rendelkeztek megfelelő képesítéssel.

Ivanka Prichard docens, a testkép és testmozgás szakértője elárulta, hogy szerinte „több együttműködésre van szükségünk a közegészségügyi szervezetekkel, hogy a fitneszbefolyásolókat arra ösztönözzük, hogy olyan bizonyítékokon alapuló információkat osszanak meg, amelyek elősegítik az egészséges, reális elvárásokat a testképpel és a fittséggel szemben”.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy szerintük az olyan platformoknak, mint a TikTok többet kellene tenniük annak érdekében, hogy a fitnesz-tartalmak pontosak legyenek és inkább az egészséges életmódra hívják fel a figyelmet.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)