Sokkoló adatok érkeztek a TikTokról, ennyi videó után alakul ki a függőség

A TikTokról rendszeresen jelennek meg friss eredmények, mivel a szakértők szerint ennél a közösségi oldalnál alakul ki legkönnyebben a függőség.

2024. október 16., 15:23

Szerző:

Nagyon sok bírálat éri manapság az egyik legnépszerűbb közösségi oldalt, a TikTokot. Az Egyesült Államok főügyészei most beperelte a TikTokot, és azzal vádolják a tulajdonosokat, hogy a platform nem tesz jót a fiatalok mentális egészségének. Az ügy kapcsán előkerült egy belső felhasználásra szánt dokumentum, amiből kiderült, hány videó után alakulhat ki függőség – írta meg a hvg.hu.

Komoly függőséget okozhat a TikTok

A szakértők egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet a közösségi oldalak negatív hatásaira. A friss kutatások szerint bizonyos oldalak károsan hathatnak a mentális egészségre, emellett nagyon könnyen bárki a függőjükké válhat. A gyerekek és a fiatalkorúak esetében erre különösen nagy az esély. A közösségi média másik negatív hatása, hogy lehetőséget ad a tinédzserek számára az online bántalmazásra, ami egy újabb veszélyforrás.

A Mashable beszámolója szerint egy TikTok elleni per kapcsán azonban előkerült egy belső felhasználásra szánt dokumentum, amiből kiderült, hogy a platformon elegendő megnézni 260 videót ahhoz, hogy valaki a függőjévé váljon.

A TikTok kapcsán már korábban is kiemelték a szakértők a függőség veszélyét, mivel a platform nem sarkalja arra a felhasználókat, hogy önmaguktól bezárják az alkalmazást. Egymást követik a videók, ezért nagyon könnyen el lehet rajta tölteni több órát.

Az említett kutatás, amelynek eredményét ez a dokumentum is tartalmazza, megállapította többek között, hogy a kényszeres használatnak nagyon sok negatív hatása lehet a mentális egészségre. Idővel az emberek elveszíthetik az analitikai készségeiket, emellett romolhat a memóriájuk, illetve kevésbé lesznek képesek összefüggésekben gondolkodni. A társas kapcsolatokra is hatással lehet, felszínessé válhatnak a beszélgetések, csökkenhet az emberek empátiája mások irányába és megjelenhet a szorongás.  

A vizsgálati eredmények szerint a TikTok sokkal rosszabb hatással van a fiatalokra, mint az idősebbekre. Ezért a gyerekek és a tinédzserek a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Korábban már kiderült, hogy a platform negatívan hat az egészséges testképre, mivel az algoritmus előnyben részesíti azoknak a felhasználóknak a videót, akik „vonzóbbak”. A másik komoly probléma, hogy számos öngyilkossággal és étkezési zavarral kapcsolatos videó található az oldalon. Bizonyos tartalmak könnyedén átcsúsznak a moderátorokon, ezek pedig egy buborékot alkothatnak a felhasználók körül, ezzel pedig súlyos problémát okozhatnak.

A TikTok szóvivője szerint az említett információkat kiragadták a szövegkörnyezetből, a dokumentum pedig már elavult, így ez nem releváns.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)