Kockázatos trend terjed a TikTokon: akár rákos is lehet, aki beveszi az influenszerek tanácsát

Kockázatos tanácsokat osztogatnak az influenszerek a TikTokon. A brit egészségügyi hatóság arra figyelmezteti a közönséget, hogy ha megfogadják a tanácsot, könnyedén rákos betegek lehetnek. 

2024. augusztus 12., 12:59

Szerző:

Egy „veszélyes" TikTok trend növelheti a rák kialakulásának esélyét – figyelmeztetnek a brit egészségügyi hatóság (NHS) szakértői a BBC cikke szerint, amit a Portólió szemlézett.

A TikTokon egyre több influenszer tanácsolja azt, nyugodtan égjünk le a napon, mert az „egészséges lökést" ad a bőrnek, illetve azt állítják, hogy ez segít eltüntetni a bőrön lévő pattanásokat.

„Az ehhez hasonló felhívások nemcsak azonnali veszélyt jelentenek, hanem akár élethosszig tartó egészségügyi problémákat is okozhatnak" – mondta Sam Orkar, a Queen Victoria amerikai kórház plasztikai és égési sérülésekkel foglalkozó részlegének klinikai igazgatója. A szakértő arra buzdította az embereket, hogy „vigyázzanak" magukra naptejjel, és használjanak „biztonságosabb" kezeléseket a bőrbetegségek kezelésére.

Az amerikai egészségügyi hatóság szerint

az életünk során minél többször égünk le, annál nagyobb lesz a bőrrák kialakulásának kockázata, valamint a bőr korai öregedését idézhetjük elő ezzel.

A Queen Victoriában évente mintegy 700 bőrrákos beteget látnak el, és ez a szám évről évre nő. A melanoma az 5. leggyakoribb ráktípus az Egyesült Királyságban. A Cancer Research UK előrejelzése szerint idén rekordszámú, 20 800 melanomás bőrrákos esetet diagnosztizálnak majd.

A napégés megsokszorozza a bőrrák kockázatát

A melanoma ellen nem vagyunk eszköztelenek – hangsúlyozta Wikonkál Norbert bőrgyógyász, a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) elnöke. A legfontosabb az UV-kitettség minimalizálása, mert a melanomás esetek 86 százalékáért az UV-sugárzás a felelős. Ez nyomot hagy a bőrben, a hatások az évek során összeadódnak, a napégés pedig már rövid távon megsokszorozza a bőrrák kockázatát. Ezért nincs „egészséges barnaság”, az aktív napozás olyan, mint a dohányzás: pár perc is lehet ártalmas a napon, ahogyan néhány szál cigaretta.

Ha mégis muszáj napra menni, akkor fontos betartani a mindenki által unalomig ismert szabályt: 11 és 15 óra között lehetőleg ne, vagy ha mégis, akkor könnyű vagy UV-védő ruházattal kell takarni a testet, ahol csak lehet. A szabadon maradó testfelületen pedig legalább 30+, 50+ faktoros fényvédő krémet kell használni. Ami a szoláriumot illeti, itt is érvényes az „egy is sok” elv, 18 év alatt pedig kifejezetten tilos a szolárium használata – emelte ki a bőrgyógyász.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)