Olvasás miatt kerülnek börtönbe az emberek

A legfrissebb információk szerint Kínában igazán szigorúan veszik, hogy mit olvasnak az emberek. Mivel egy tiltott könyvért akár börtön is járhat.

2024. október 22., 12:56

Szerző:

Bár manapság már a legtöbb országban nem korlátozzák, hogy milyen könyveket olvasnak az emberek, Kínában ezt is megpróbálják szabályozni. Az Infostart cikke szerint egyre több embert vádolnak „tiltott művek olvasásával”. Ennek alapján pedig a Kommunista Párt elárulásával is meg lehet vádolni az érintetteket.

Egyre több ember zárnak börtönbe az olvasás miatt

Korábban nagy hagyománya volt a könyvek betiltásának, és még manapság is vannak olyan országok, ahol egy-egy szerzőnek a művét nem lehet megvásárolni vagy éppen törvénybe ütközik, ha valaki ezt olvassa. Az Infostart cikke szerint pontosan ez történik most Kínában. Egyre gyakoribb vád Kínában a korrupcióval már amúgy is vádolt pártilletékesekkel szemben az, hogy „komoly politikai problémát” jelentő műveket olvasnak.

A South China Morning Post hongkongi lap ezt Li Pin önkormányzati képviselő esetével is alátámasztotta. Az említett személyt kizárták a pártból, azonban a legfőbb vád az volt ellen, hogy „illegális kiadványt” olvasott, amivel „alááshatta volna a párt egységét”.

Azonban nem ő volt az egyedüli, akit ezzel vádoltak meg. A 61 éves Cseng Csi-ji volt párttitkárt Csungking tartományból hasonló dologgal vádolták meg. Az őt azzal vádolták meg, hogy „tiltott könyveket” olvasott, amelyek a kínai történelem egyes korszakait vizsgálták, többek között a polgárháborút, a Nagy Ugrást, az éhezést, a Kulturális Forradalmat és a Mennyei Béke terén történt vérengzést.

Az említett témák Kínában tiltólistán szerepelnek. Ha valaki megpróbálja bevinni az alábbi témákról szóló nyomtatott, elektronikus könyveket, hanganyagokat vagy bármilyen elektronikus anyagot, azzal megszegi a vámszabályokat. A hivatalos álláspont szerint az ilyen anyagok kárt okoznak Kína politikájának, erkölcsének, kultúrájának és gazdaságának.

Egyre szigorúbbak a szabályok

South China Morning Post szerint az elmúlt évben számos esetben hozták fel egy vádlott ellen a korrupciós vádak mellett, hogy tiltott irodalmat olvasott. Ugyanakkor azt is leírták a cikkben, hogy a hasonló könyvek évtizedek óta jelen vannak az országban. Számos kiadványt terjesztenek az emberek egymás között, ezeket titokban szokták átadni.

A lap úgy véli, a történelemből ismert vádakat azzal összefüggésben kezdhették el ismét felhozni, hogy tavaly módosították a Kínai Kommunista Párt fegyelmi szabályzatát. A friss módosítás szerint, retorzió érhet olyanokat, akik titokban olvasnak nemkívánatos médiumokat, lejáratják a pártot, az országot és vezetőit.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock) 

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.