Így kerülhet börtönbe az ember, ha a gépek hibáznak

Bár a technológia az élet számos területén a segítségünkre van, nem ritka, hogy a szoftverek tévedése miatt emberek kerülnek börtönbe.

2024. október 20., 13:18

Szerző:

A bűnüldöző szervek és vállatok egyre nagyobb arányban támaszkodnak az olyan technológiákra, mint az arcfelismerés vagy a mesterséges intelligencia, gyakran akár egymással párhuzamosan. Ezek a technikai megoldások viszont nem teljesen kiforrottak, így felmerülhetnek hibák, melyek letartóztatásba is torkollhatnak. Az alábbi esetek helyszíne az Egyesült Államok volt, de hasonló malőrök szinte bárhol előfordulhatnak – számol be róla a Dívány a Lifehacker cikke alapján.. Ha a gép téved, az ember akár börtönbe is kerülhet, akkor is, ha nem csinált semmi rosszat vagy törvénybe ütközőt.

Néha az ember téved, néha az önkiszolgáló pénztárgép

Az önkiszolgáló pénztárak megosztják a vásárlókat. Vannak, akik kényelmesnek találják, hogy segítségükkel elkerülhető a pénztárnál való sorban állás, mások viszont csak a plusz macerát látják bennük.

A gépek ráadásul nem tévedhetetlenek. Elegendő csak Meagan Pettipiece olimpiai sportoló példájára gondolni, akinek az élete azután siklott ki, hogy 176 dollár (kb. 65 ezer forint) értékben vásárolt egy Wallmart üzlet önkiszolgáló kasszájánál. Bár mindent beolvasott, két terméket nem regisztrált a gép, ezért a dolgozók értesítették a rendőrséget. Táskájának átvizsgálása során a rendőrök marihuánát és vényköteles gyógyszereket találtak nála, ezért őrizetbe vették, majd lopással és tiltott anyagok birtoklásával vádolták meg.

Bár a vádakat később ejtették, ez már nem segített Pettipiece tönkrement karrierjén.

Az arcfelismerő technológián is van mit fejleszteni

Bár meglehetősen megbízhatatlan, a különféle vállalatok és bűnüldöző szervek mégis széles körben alkalmazzák az arcfelismerő rendszereket, ami olykor katasztrofális következményekkel jár. Pórul járt az amerikai Harvey Murphy Jr. is, akit azután tartóztattak le, hogy a houstoni Macy's és Sunglass Hut kiskereskedők által használt arcfelismerő szoftver egy fegyveres rablás elkövetőjeként azonosította őt.

Murphy két hétig volt börtönben, amely alatt állítólag többször is bántalmazta a többi rab. Murphy nem csak, hogy ártatlan volt, nem is volt Texasban, amikor a rablás történt. Ha azt gondolja, önnel ez nem történhet meg, nagyon téved. A téves arcfelismerések miatti letartóztatások gyakoribbak, mint gondolná.

A rendszámtábla-leolvasó hibája

A rendszámleolvasó technológia óriási segítséget jelent a rendőröknek a bűncselekményekben érintett autók azonosításában, hiszen a rendszám és az autó típusa alapján körözést adhatnak ki, így megtalálhatják az elkövetőt – feltéve, hogy a rendszer megfelelően működik. Hogy ez mennyire nincs így, arról Jacqueline McNeill esete tanúskodik, akit Észak-Karolinában meggyanúsítottak, hogy egy lövöldözésében vett részt.

Azután, hogy autóját tévesen azonosította a rendszer, több órán keresztül tartották fogva, kihallgatták, majd szabadon engedték.

Az ártatlanul meggyanúsított nő később pert indított a város ellen, amit meg is nyert.

Adabázis-hiba

Ha valaha összeütközésbe került a törvénnyel, és az ügyet már lezárták, akkor joggal gondolhatja, hogy a rémálma véget ért, és visszatérhet az életéhez. Az ügykezelés azonban manapság egyre inkább automatizálódik, és az ezt kezelő szoftverek ugyanolyan megbízhatatlanok, mint minden szoftver. Kaliforniában néhány évvel ezelőtt egy új ügykezelő rendszer hirtelen elkezdte a régi letartóztatási parancsokat aktuálisnak tekinteni, és téves letartóztatások egész sora történt, mert a rendőrség téves információkat kapott.

Még a Google sem csalhatatlan

Adatvédelem az online világban? Hiú ábránd csupán. Amit az internetre feltöltünk, mind tárolódnak valahol, és valaki hozzáférhet hozzájuk, még akkor is, ha állítólag védettek. Az olyan cégek, mint a Google, amelyek hatalmas mennyiségű adatot tárolnak, automatizált vizsgálatokat végezhetnek az illegális tartalmak kiszűrésére. Ez érthető lépés, de a rendszer nem csalhatatlan. 2021-ben például egy apa fényképeket készített kiskorú gyermekéről, és elküldte azokat elemzésre orvosának.

A Google algoritmusa megjelölte a fényképeket, melyekről értesítette a hatóságokat, így az ügyben szexuális visszaélést ábrázoló képekkel való kereskedés gyanúja miatt indult eljárás. A rendőrség ugyan gyorsan felmentette a férfit minden jogsértés alól, de a Google nem volt hajlandó visszaállítani fiókját.

Vattacukorra bejelző drogteszt

A rendőrök helyszíni drogtesztet alkalmazhatnak, amikor azt gyanítják, hogy valaki tiltott szerek hatása alatt áll. Az eredmény ugyanakkor nem feltétlenül 100 százalékos, sőt – a példák azt mutatják, hogy egy olcsó teszt akár gyógyszerekre, vitaminokra, sőt, a vattacukorra is bejelezhet.

Így történt ez 2018-ban, amikor egy Clarice Doku nevű nőt letartóztattak, mert a drogteszt ecstasy-nak érzékelte a folsavat, amit a nő teherbeesése érdekében szedett. Ezután férjével két hetet töltöttek börtönben, elvesztette állását és a férj is lekéste állampolgárrá avatási ceremóniáját. A vádakat végül ejtették.

Vigyázzunk tehát, mert akár gépek által rosszul értelmezett fantomadatok miatt kerülhetünk pácba.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)