Csak napi 5 perc: a szokás, ami gyökerestől megváltoztatja az életét

Ha mindennap csak 5 percre beiktatja ezt az szokást, az élete pozitív irányba fog változni. 

2024. október 17., 14:46

Szerző:

Egy dolog biztos, minden ember másként éli az életét, egy valami viszont általában közös: a legtöbben fejlődni, előre haladni szeretnénk. Ahhoz, hogy az életünk pozitív irányba változzon, hasznos lehet olyan jó szokásokat bevezetni, amik azt a célt szolgálják, hogy mentálisan is rendben legyünk. Akár hiszi, akár nem, de már napi 5 perc olvasás is hosszú távon a javunkra válhat. 

Egy kis olvasás 

Lehet, hogy valami látványosabb dologra számított, de az igazság az, hogy az egyszerű olvasás valójában egy teljesebb és boldogabb élet kulcsa. Nem csak az egészségre lehet jótékony hatással, de növelheti a szókincset, a koncentrációt, sőt azt is befolyásolhatja, miként gondolkodik bizonyos helyzetekről, de abban is segíthet, hogyan reagál le egy-egy nehezebb szituációt. A könyv kiválasztása az ön egyéni döntése, de jó ötlet lehet olyan olvasnivalót választani, ami akár egy aktuálisan megoldandó feladatra, kihívásra keresi a választ. Ha úgy érzi megakadt a munkájában, vagy nem elég hatékony, akkor keressen olyan könyvet, ami jó tanácsokkal látja el ezen a területen. Számos motivációs és önismereti könyv is található a piacon, szóval ha szeretne egy kicsit pszichológiai irányba is elmenni, akkor rengeteg alternatíva közül mazsolázhat. 

Napi 5 perc 

Persze az olvasás kapcsán könnyű azt mondani, „á, erre nincs idő”, na de mit szólna hozzá, ha például azt az időt töltené inkább olvasással, amikor egyébként a közösségi oldalakat görgeti? Higgye el, már napi 5 perc is hatalmas lépés. Mivel az olvasás alapvetően nagyon kielégítő tud lenni, pláne ha izgalmas az olvasmány, az agy hamar rá fog jönni, hogy többet akar ebből az élményből. Ennek köszönhetően az olvasás hamar szokássá válhat. A szakértők szerint egyébként ahhoz, hogy valami szokássá váljon, 21 napon keresztül kell végezni, azt követően pedig már automatikussá válik a dolog. Mások szerint amúgy ez csak egy mítosz, de mit számít, ha mondjuk ön hisz benne? 

Kellenek a jó szokások 

Természetesen nemcsak az olvasás lehet jó szokás. Sok más lehetőség is van arra, hogy mentálisan karban tartsa magát. A meditáció vagy a jóga például mind-mind olyan tevékenységek, amelyekkel mind a test, mind a lélek frissül. Sőt, a különböző fejtörők és rejtvények megoldása is nagyszerű időtöltés lehet, ráadásul ezek még a demencia kialakulásának esélyét is csökkenthetik egyes feltételezések szerint. 

(Forrás: wmn.de, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)