Az életmód guru állítja, így lassítható az öregedés

Bármennyire is hihetetlen, de az öregedés folyamata bizony lassítható. 

2024. szeptember 30., 16:20

Szerző:

Szeretné visszapörgetni az időt és lassítani az öregedés folyamatát? Akkor van egy jó hírünk, ugyanis Ben Greenfield egészségügyi guru szerint ez nagyon is lehetséges. A szakértő állítja, néhány életmódbeli változtatással 17 évvel csökkentette a biológiai életkorát. Elgondolása szerint az öregedés folyamatának lassításához nemcsak testmozgásra és megfelelő táplálkozásra van szükség, úgy véli az érzelmi és lelki egészség előtérbe helyezése is nagyon fontos – írja a CityMagazine.

Változások az étrendben

Greenfield a természetes és feldolgozatlan élelmiszereket fogyasztja, valamint az olívaolajat részesíti előnyben. Külön kiemeli a kávéoptimalizálás fontosságát, továbbá úgy gondolja a fekete italt érdemes naponta 100 mg teaninnal vagy tulsi kivonattal való gazdagítani a jobb kognitív funkciók érdekében. Javaslata szerint rengeteg zöldségek és gyümölcsöt kellene beiktatni az étrendbe, valamint érdemes kerülni a vörös húsok túlzott fogyasztását.  

A mozgás 

A guru az erőnlétét az „ütni, járni és rázni” technikával fejleszti, melynek lényege, hogy éhgyomorra megiszik egy csésze feketekávét, majd 20-25 perc alacsony intenzitású gyakorlatot végez. Például tempós séta vagy jóga, de lehet, hogy csak vesz egy hideg zuhanyt. A vércukorszint jobb szabályozása érdekében a rövid és intenzív gyakorlatokat javasolja, azt mondja, célszerű ezeket az étkezések előtt beiktatni. A guggolás például remek gyakorlat, elég belől evés előtt mindössze 30 másodperc. Ezután jöhet az evés, majd levezetésként 10 perc séta. A gyaloglás kapcsán egyébként azt mondja, napi szinten legalább 13000-15000 ezer lépést kellene megtenni. 

Az érzelmi egészség 

Greenfield úgy véli, hogy az életcél megtalálása kulcsfontosságú a hosszú élethez. Mint mondja, a hála gyakorlása kimondottan pozitív hatással van a szervezetre, sőt a DNS expressziójára is, ami elősegítheti a hosszabb élettartamot. A guru azt is tanácsolja, lehetőség szerint mindenki töltsön minél több időt a családjával és a barátaival, a boldog, együtt töltött percekben ugyanis oxitocin szabadul fel a szervezetben. A mentális állapot javítására az alvási hangterápiát javasolja, a binaurális ritmusok például segíthetnek ellazulni és egyensúlyba hozni az elmét. Greenfield szerint egyébként jó ötlet lehet néha mezítláb mászkálni, a földdel való közvetlen érintkezés ugyanis segít a szervezetnek semlegesíteni a méreganyagokat, valamint az alvás minősége is javulhat. A stressz csökkentésére és a koncentráció javításának érdekében pedig a doboz technikára esküszik, melynek során négy másodperces ciklusban – belégzés négy másodperc, bent tart 4 másodperc, kilégzés négy másodperc. Ezt pedig ismétli néhány alkalommal – figyeli a légzését.  

Noha Greenfield módszerei néha szélsőségesnek tűnhetnek, mégis arra tanítanak, hogy a hosszú életet az étrend, a fizikai aktivitás és az érzelmi egészség tudatos változtatásával lehet elérni. Ha néhány tanácsát beépíti a mindennapjai, akkor garantáltan elindulhat egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb és feltehetően hosszabb élet irányába.   

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)