Ikerpárok fedhetik fel a hosszú élet titkát

Megtalálták volna a hosszú élet titkát? Nagyszerű dologra jöttek rá a kutatók, az öregedés lassításáról van szó. 

2024. augusztus 15., 15:15

Szerző:

Egy egypetéjű ikrekkel végzett kísérlet kimutatta, hogy a két hónapos vegán életmód lassíthatja az öregedést. Ha ez így van, akkor nem kizárt, hogy megtalálták azt az étrendet, ami a hosszú élet titka lehet. A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az eredményeket óvatosan kell értelmezni. 

Ikreket vizsgáltak 

A klinikai vizsgálatban 21, egészséges egypetéjű ikerpár vett részt. A kutatás lényege szerint az ikerpárok egyik tagja nyolc héten keresztül vegán étrendet kellett, hogy kövessen, míg a másik iket fogyaszthatott mindent: húst, zöldségeket, tojást és tejterméket is. A kutatók a kísérlet megkezdése előtt, alatt és a végén is elemezték a résztvevők vérét. 

Változásokat kerestek 

Változásokat kerestek az ikrek sejtjeiben, a kutatás végén pedig megállapították, hogy a vegán étrendet követői ikrek DNS-metilációja jelentősen lecsökkent a vizsgálat megkezdése előtti állapothoz képest. (A DNS-metiláció az a folyamat, melynek során a gének kikapcsolnak, ez pedig előbb-utóbb annyi sérülést okoz, hogy a sejtek elhalnak. Ha a DNS-metiláció gyorsul, az öregedés folyamata is rohamtempóra kapcsolhat – a szerk.) Az ikrekkel végzett kutatá során tehát megállapították, hogy a vegán étrendet követők DNS-metiláció alábbhagyott, míg a mindenevő testvérek esetében nem történt jelentős változás semelyik irányba sem. Ezek az eredmények tehát alapvetően azt sugallják, hogy a vegán életmódnak – legalább rövid távon – öregedésgátló hatásai lehetnek. 

Ez a kísérlet azt sugallja, hogy az egészséges növényi alapú étrend jobb lehet az egészséges mindenevő étrendnél 

– mondta Dr. Luigi Fontana, a Sydney-i Egyetem orvos- és táplálkozástudományi professzora a Live Science nevű portálnak. Dr. Fontana bár nem vett részt a kutatásban, mégis úgy véli ezeket az eredményeket kellő óvatosággal kell kezelni. 

Először is a tanulmány mindössze két hónapig tartott, ami felveti a kérdést, hogy ezek a változások vajon csak átmenetiek-e. Az öregedés egy életen át tartó folyamat, ezért újabb kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy bizonyítani lehessen, ezek az eredmények hosszú távon is megállják a helyüket 

– tette hozzá. 

A súlyváltozás lehet az oka?

A tanulmány egyik szerzője, Varun Dwaraka  egyébként a portálnak elmondta, hogy a vegán étrendet követő ikrek körülbelül 2 kilót fogytak a nyolchetes teszt alatt, ez a súlyváltozás pedig hozzájárulhatott a DNS-metilációban megfigyelt változáshoz. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)