A pszichológusok szerint ez a hosszú élet titka

Egy 100 éves vagy annál idősebb embereket vizsgáló spanyol tanulmány különös eredményre vezetett. A pszichológusok megállapították, hogy mi az, ami még a humornál, a hitnél vagy a pozitív életszemléletnél is erősebben hat az élethosszra. 

2024. augusztus 12., 16:33

Szerző:

Egy 100 éves vagy annál idősebb embereket vizsgáló spanyol tanulmány megállapította, hogy a kíváncsiság meghosszabbíthatja az életet, sőt, sokkal fontosabb, mint a humor, az optimizmus vagy a hit – számol be róla a life.hu. Az Univ-ersidad Complutense de Madrid pszichológusai a tanulmányukban azt állítják, az egészséges százévesek életének elemzése olyan tanulságokkal szolgál számunkra, amelyek minden valószínűség szerint segíthetnek az egészséges időskor elérésében.

Ezért lassul le az idő halálközeli élmények hatására a pszichológusok szerint

A kutatásban az idő múlásának érzékeléséről is szót ejtenek. A tudósok azt is megmagyarázták, hogy miért lassulhat le az idő a halálközeli élmények során. Az agy elkezdi számításba venni a veszélyeket, és harc vagy menekülés választ vált ki.

„Paradox módon az idő éppolyan lassan telik azokban a helyzetekben, amikor szinte semmi sem történik, vagy nagyon sok történik. Más szóval, a helyzet összetettsége vagy sokkal magasabb, vagy sokkal alacsonyabb a normálisnál”

— idézi a Daily Star Michael Flaherty szakvéleményét.

Flaherty úgy véli, hogy „az idő múlása lelassulhat", amikor egy új eseményt tapasztalunk.


Mint írta: „Az idő érzékelt múlása lelassulhat, amikor valami újat csinálunk, például megtanulunk egy kihívást jelentő készséget, vagy nyaralni megyünk egy egzotikus helyre.”

A liverpooli John Moores Egyetem professzora, Ruth Ogden megerősítette, hogy „agyunk időfeldolgozása szorosan összefügg azzal, ahogyan az érzelmeket feldolgozza. A felfokozott érzelmek során az agy által okozott aktivitás megpróbálja fenntartani a stabilitást, ami megváltoztatja az idő feldolgozásának képességét".

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

13:09

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.