3 tipp, amik betartásával a hosszú élet titka igazi ócskasággá válik

Az emberiség hosszú évszázadok óta keresik a hosszú élet titkát, de eddig még senki sem találta meg. Sajnos mi sem, de tudunk három olyan tippet adni, amitől akár évekkel tovább élhet.

2024. július 31., 12:48

Szerző:

Hosszú ideje kutatjuk a hosszú élet titkát, a modern tudomány és számos kutatás jóvoltából azonban ma már tudjuk, hogy az étrendünk, a fizikai aktivitásunk, a stressz kezelésének módja, sőt a társas interakcióink is kulcsszerepet játszanak abban, hogy mennyi ideig és milyen jól élünk. Az újabb és újabb felfedezések és módszerek lehetővé teszik, hogy minél hosszabb és egészségesebb életet éljünk – írja cikkében a Dívány. Hozzáteszik, ezek a megközelítések tudományos kutatásokon és az előttünk lévő generációk tapasztalatán alapulnak. Fontos megérteni, hogy nincs egyetlen recept a hosszú élethez, hanem különböző tényezők kombinációi azok, amelyek együttesen hozzájárulnak a jobb egészséghez és a hosszabb élettartamhoz.

A portál éppen ezért kiemelt pár olyan tevékenységet, amiket, ha rendszeresen végzünk, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hosszú életet éljünk. Íme:

Hideg vizes fürdő

Az elmúlt években a hidegnek való kitettség – amely lehet hideg fürdő vagy zuhany, de jelentheti csak az arc jeges vízben való megmosását is – igen népszerűvé vált, elsősorban a holland Wim Hofnak köszönhetően. A hideg vízben való megmártózás számos előnnyel jár, ilyen például a zsírégetés, a sejtregeneráció és az idegrendszer stimulálása. A téma szakértői szerint az ajánlott minimális idő, amit hideg vízben kell eltölteni a siker érdekében, körülbelül heti hét perc, több napra elosztva, a hőmérséklet fokozatos csökkentésével. Ezzel garantálható a hosszú élet elérésre.

Időszakos böjtölés

Az időszakos böjtölés egy úgynevezett „időablak” szerinti evést követ, amikor egy bizonyos ideig eszik valaki, majd azt követően koplal. A legelterjedtebb a 16:8-as módszer, ami 16 óra böjtöt és nyolc óra étkezést jelent.

Ez azt jelenti, hogy valaki például reggel hétkor csak vizet és kávét iszik, majd dél körül eszik először. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy teljesen megeméssze az ételt, majd átváltson zsírégetésre. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a módszer nem mindenkinek válik be, így érdemes szakemberrel konzultálni azelőtt, hogy valaki belekezdene a hosszú élet ilyen módszerrel való elérésébe.

Nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT)

A HIIT egy hatékony edzésforma, amely a veszély elől való ősi menekülést szimulálja. A HIIT edzés egy angol mozaikszóból, a High Intensity Intervall Trainingből kapta rövidített nevét. Sok fajtája van, de mindegyiknek az a lényege, hogy egy rövid, nagyon intenzív munkaszakaszt egy hosszabb és lazább pihenő szakasz követ.

Ez a módszer is fokozza a sejtregenerációt, erősíti az immunrendszert, és javítja az idegrendszer működését. A rövid, intenzív intervallumok növelik a pulzusszámot, segítik a zsírégetést, és javítják az általános erőnlétet. Egyszóval segít hozzájárulni a hosszú élethez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Fotó: Jacob Lund / Shutterstock)