A pszichológusok közölték: ez a szín tiltólistás a nappaliban

A nappali színválasztása során nem árt fontolóra venni néhány dolgot. 

2024. augusztus 3., 14:47

Szerző:

A nappali egyértelműen az a hely a lakásban, ahol a időnk nagy részét töltjük. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen színt kapnak itt a falak. A színek ereje ugyanis közismert, akár a hangulatot is képesek ilyen vagy olyan irányba befolyásolni. Szóval mielőtt nekikezd a nappali átszínezésének fogadjon meg az alábbi jótanácsot. 

A bíborvörös nem jó ötlet 

A pszichológusok állítása szerint a nappaliban nem jó választás a bíborvörös. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért, de máris megválaszoljuk. A vörös árnyalatok többnyire szenvedélyes hangulatatot varázsolnak, s bár nagyon szép színek, a nappaliban mégsem a tüzes hatás elérése a cél. A nappali sokkal inkább egy békés, harmonikus tér, ahol nemes egyszerűséggel irritáló hatású lehet a vörös vagy a piros. 

Visszafogottabb árnyalatok 

A vörös alapvetően egy kicsit felzaklathatja a nappaliban helyet foglalókat, szorongást, negatív érzéseket válthat ki. Akár hiszi, akár nem, de a vörös színtől sokan idegesek és feszültek lesznek, éppen ezért ebben a helyiségben egyszerűen ez a szín tiltólistás. A pszichológusok úgy vélik a nappaliban inkább kevésbé feltűnő színek alkalmazása a javasolt, a kék, a fehér és a zöld, valamint az enyhébb pasztel árnyalatok kiváló megoldásnak bizonyulnak, írja az ELLE a CityMagazine cikke alapján. Nyilván a bútorok kiválasztása során lehet picit trükközni, de alapvetően a nappali berendezése során próbáljon meg a harmóniára törekedni. Egy extrémebb színű kanapé (olívazöld, sötétkék, rózsaszín) nagyon feldobhatja a teret és hangsúlyossá is válhat a nyugodt háttérrel kiegészülve. Natane Boudreau, a Studio Boudreau alapítója és belsőépítész például azt mondja, hogy egy rózsaszín kanapé élénk és friss energiával töltheti fel a nappalit. 

Azt veszem észre, hogy a rózsaszín kanapék egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, különösen a modern és eklektikus belső kialakítása során jöhetnek szóba. Egyre többen alkalmazzák az életterükben a merész színeket, a rózsaszín pedig kedvelt választás lehet azok számára, akik az egyéniségüket a dekoron keresztül szeretnék kifejezni 

– magyarázta Bourdreau a Homes & Gardensnek.

Mindenhol tilos a piros? 

Persze a piros és a vörös más helyiségekben jól működhet. Egy otthoni iroda kialakítása során például bátran lehet használni. A szakértők ugyanis azt mondják, hogy ez a szín fokozza a hatékonyságot és a termelékenységet, ami munka közben azért nem hátrány.  

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik) 

10:15

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.