Éveket fiatalodhat, ha ezt a 3 rossz szokást elhagyja

Ezek a szokások gyorsabban megfosztják fiatalságától, mint azt képzelné. 

2024. október 3., 15:28

Szerző:

Bár az öregedés alapvetően elkerülhetetlen, ugyanakkor néhány rossz szokás kiitatásával a folyamat lassítható. Összeállításunkban most megmutatjuk, melyek azok a hibák, amiknek az elkerülésével akár éveket is fiatalodhat. 

Túl kevés alvás 

Az alvás fontosságát nem győzik hangsúlyozni az orvosok és a szakértők, mégis sokan még mindig alábecsülik az erejét. Ha rendszeresen kevesebbet alszik éjszakánként 7-8 óránál az bizony nagyon hamar meglátszik majd a bőre állapotán is. Készüljön fel rá, hogy a kialvatlanság miatt csúnya, sötét karikák jelenthetnek meg a szeme alatt, de az sem kizárt, hogy fellángolnak olyan bőrproblémák, amiket utoljára talán kamasz korában tapasztalt. Higgye el, a minőségi alvás nem luxus, hanem szükséglet, ha pedig lassítani akarja az öregedési folyamatokat, akkor prioritást kell élvezzen. Ahhoz, hogy az alvása megfelelő legyen, az esti képernyőidőt is érdemes csökkenteni, ugyanis a telefonok, tabletek, tévék és számítógépek által kibocsátott kék fény is negatív hatást gyakorolhat az alvás minőségére. A kék fény ugyanis csökkenti a melatonin (ami az alvás-ébrenlét ciklusért felelős) termelődését a szervezetben. Amennyiben ez megtörténik az befolyásolhatja a bőr regenerálódását is alvás közben, szóval minden képernyő előtt töltött idő plusz évekkel bélyegezheti meg az arcát. 

A hidratálás hiánya 

Ha a bőre fakó és száraz, akkor valószínű, hogy nem kap elegendő mennyiségű vizet. Persze megesik, hogy egy-egy nap megfeledkezik a megfelelő mennyiségű víz beviteléről, de ha ez állandó szokássá válik, annak sajnos beláthatatlan következményei lehetnek. A hosszú távú dehidratáltság idő előtt öregedéshez, ráncok megjelenéséhez vezethet, arról pedig már nem is beszélve, hogy számos, egyéb egészségügyi következménye is lehet annak, ha nem iszik eleget. Szóval azt javasoljuk, kezdjen el vizet inni, mintha csak az élete múlna rajta...valójában az is múlik. 

Túl sok cukor 

A cukor olyan, mint egy titkos öregítő szer, amely lassan, de biztosan elpusztítja a kollagént és az elasztint a bőrben. A következmény pedig az idő előtt megjelenő csúnya, mély ráncok és megereszkedett bőr. Persze, ha alkalomadtán eszik egy kis édességet, az még nem a világ vége, de a napi szintű, rendszeres és nagymennyiségű cukorfogyasztást jobb parkoló pályára tenni. Ráadásul nem csak a fiatalság, hanem a kalóriák miatt is.  

(Forrás: CityMagazine, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)