Az étcsoki és a vörösbor lehet az örök fiatalság titka

Gondolta volna, hogy a vörösborban és az étcsokiban is megtalálható egy különleges összetevő, aminek hála hosszú éveken át megőrizheti a fiatalságát? 

2024. szeptember 18., 14:44

Szerző:

A vörösbor és az étcsoki kombinációja remek választás lehet egy nehéz nap végén, de azt fogadjunk, nem gondolta volna, hogy ez a két finomság akár a fiatalság megőrzésében is remek partner lehet. 

A fiatalság titka 

Bizony, igen, ugyanis mind a vörösbor, mind pedig az étkocsi tartalmaz egy rezveratrol nevű vegyületet, amelyről már több kutatás is megállapította, magas gyulladáscsökkentő képességgel rendelkezik, valamint kimutatták, hogy segíthet a cukorbetegség, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának elkerülésében, sőt a várhat élettartam növelésében és a rosszindulatú sejtelváltozás elleni küzdelemben is. A szakértők szerint a rezveratrol anti-aging, vagyis öregedést lassító hatással is bír, ami miatt sokszor a fiatalság titkaként hivatkoznak rá. 

Az öregedés lassítása 

A szakértők azt már korábban is tudták, hogy a splicing faktoroknak nevezett gének egy osztálya gyakorlatilag kikapcsol a kor előrehaladtával, azonban az Exeter és a Brighton Egyetem kutatói a laboratóriumi vizsgálatok során arra jöttek rá, hogy a rezveratrol hozzáadása a sejtekhez visszakapcsolhatja ezeket a géneket. A hatás gyakorlatilag azonnali, a tesztelés során az idősebb sejtek osztódásnak indultak és sokkal fiatalabbnak tűntek, mint korábban. A kutatók az eredmények hatására azt remélik, hogy ez áttörést hozhat és utat nyithat olyan kezelések felfedezésében, melyek lassíthatják az öregedés folyamatát, valamint abban bíznak, hogy a felfedezés segíthet a különféle degeneratív problémák elkerülésében is, melyekkel sokan szembesülnek a kor előrehaladtával – írja a Mirror. 

A vörösbor és a demencia kapcsolata

A vörösbor és az étcsokoládé jótékony hatásait egyébént más tanulmányok is vizsgálták, a DailyMail cikke szerint a belfasti Queen's University kutatói  több mint 120 000, 40 és 70 év közötti brit bevonásával készítettek egy tanulmányt, melyben hat éven át elemezték a résztvevők étrendi adatait. A szakértők azt találták, hogy napi hat adag flavonoidban gazdag étel (ezek közé tartozik például a vörösbor és az étcsoki, de az egyéb bogyós gyümölcsök és a tea is) 28 százalékkal csökkentették a demencia kialakulásának kockázatát. A legnagyobb kockázatcsökkenés azok esetében volt megfigyelhető, akik a felsoroltak közül legalább kettőt fogyasztottak mindennap. A kutatók szerint a  flavonoidokban gazdag élelmiszerek azonosítása hosszú távon is segítheti a táplálkozási ajánlások megfogalmazását. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

2024. szeptember 18., 12:45

Ennek a ráktípusnak a létezéséről is kevesen tudnak, ezért nem ismerik fel az intő jeleket. Pedig a nyelvrák gyorsan terjed át más szervekre, ezért a hatékony gyógyítás szempontjából kiemelkedően fontos a korai diagnosztizálás.