Íme a 10 perces gyakorlat, ami teljesen megfiatalítja

Napi 10 perc a fiatalságért? Ezzel az egyszerű gyakorlattal lehetséges. 

2024. június 28., 13:30

Szerző:

Stressz, rohanás, kialvatlanság. Ez sajnos gyakran a mindennapon része, éppen ezért egyáltalán nem furcsa, ha igyekszünk módot keresni az ellazulásra. Az egyik leghatékonyabb módszer kétségtelenül a jóga, melynek gyakorlása számos előnnyel járhat testi és lelki szempontból is. Ráadásul van egy gyakorlat, a Viparita Karani, azaz a félgyertya nevű ászana, ami nem csak a feltöltődésben, de a fiatalság megőrzésében is segítség lehet. Máris mutatjuk, mit kell tudni róla. 

Először is nézzük csak, mi az a félgyertya 

Nos, a félgyertya egy olyan jógapóz, amikor a hátunkon fekszünk, a lábainkat pedig közben a falnak támasztjuk. Ez a pozíció az egyik legpihentetőbb ászanák közé tartozik, mivel lehetővé teszi a test ellauzlását, miközben a gravitáció hatására beindul a vérkeringés. A Viparita Karani alapvetően egy könnyen kivitelezhető ászana, kortól és edzettségi szinttől függetlenül bárki számára jó lehet, ráadásul bárhol gyakorolható. 

Néhány egyszerű lépés 

A félgyertya kivitelezéséhez igazán nincs szükség sok mindenre. Csak keressen egy csendes helyet a lakásban, lehetőleg egy olyan szobában, ahol nagyobb, szabad falfelület áll rendelkezésre. Fontos, hogy ne legyenek útban bútorok. Javasoljuk a jógaszőnyeg vagy egy vastag törülköző használatát, így ugyanis kényelmesebben el tud majd helyezkedni a földön fekve. Ha ez megvan, akkor üljön a falhoz, majd feküdjön hanyatt, miközben a lábait a falhoz emeli. Engedje, hogy a karjai ellazuljanak a test mellett, tenyérrel felfelé. Ezután csukja be a szemét és lélegezzen mélyeket. Próbálja meg ellazítani a teste minden izmát, koncentráljon a légzésre. Maradjon ebben a testhelyzetben 10-15 percig. Ha kényelmetlenül érzi magát, akkor egy kicsit behajlíthatja a térdét vagy megtámaszthatja a csípőjét egy párnával. 

Előnyök a szervezt számára 

A félgyertya egyértelműen javítja a vérkeringést. Mivel a lábak a szív fölé emelkednek, a gravitáció segít abban, hogy a vér visszajusson a szívbe, ezáltal pedig csökken a vénákra nehező nyomás, csökkenthető a visszerek kialakuklásának kockázata, Ez a pozíció különösen előnyös azok számára, akik napközben sokat állnak vagy ülnek. A félgyertya ezen túlmenően segít csökkenteni az alsó végtagok duzzadását és gyulladását is, továbbá a gravitáció lehetővé teszi a csigolyaközi porckorongok nyomásának feloldását. Emiatt különösen hasznos lehet azoknak, akik krónikus hátfájással küzdenek. 

 

Stresszoldás, az alvás javítása 

A Viparita Karani kiváló módszer a stresszoldásra is, mivel aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, amely a szervezet ellazításáért és renegerációjáért felelős. Amíg a test ellazul, az elme megnyugszik, végső soron pedig minimalizálódik a szorongás és stressz. A félgyertyával ráadásul az alvás minőségén is rengeteget lehet javítani. Azáltal, hogy segít ellazítani a testet és az elmét, a pozíció rendszeres gyakorlása megkönnyítheti az elalvást is. Ha alvászavarral küzd, célszerá lehet a félgyertyát lefekvés előtt pár perccel bevetnie.

Kerülje, ha...

Bár a félgyertya nagyon előnyös, de nem mindenki számára alkalmas. Bizonyos betegségekben, például súlyos gerincproblémákban, zöldhályogban vagy magas vérnyomásban szenvedők számára nem ajánlott. Az is fontos, hogy kerülje a pozíciót, ha erős fájdalmat vagy kényelmetlenséget éret a gyakorlat során. Ugyanakkor ez a technika a legtöbb ember számára könnyedén kivitelezhető, és szinte bárhol elvégezhető. Ideális mindazok számára, akik hatékony és gyors módszert keresnek a test és a lélek ellazítására, megfiatalítására

(Forrás: CityMagazine, Fotó: Freepik)