Kudarcot vallott a diéta? Ez a 10 ok áll a fogyás útjában

Belekezdett a diétába, de nem mennek le a kilók? Mielőtt teljesen elveszti a kedvét, fussa át, mely rendkívül egyszerű okok állhatnak a siker hátterében.

2024. június 19., 14:19

Szerző:

Sokan hagyják abba a diétát, mert hiába tartják magukat az előírtakhoz, mégsem sikerül lefogyniuk. A háttérben pedig redkívül egyszerű okok állnak, amelyeket könnyűszerrel meg lehet változtatni, így biztosan elérhetjük a kívánt egészséges álomalakot. Az Egészségkalauz segítségével most ássuk, mire kell figyelni a diéta során!

Az a fránya ülő életmód

Talán ez az egyik legnehezebb kérdés, hiszen lehet, hogy mindennap lejár az edzőterembe, de a munkája miatt egész nap a számítógép mellett ül, ez bizony továbbra is csak ülő életmódnak számít.

Megoldás: használjon lépésszámlálót! Nem feltétlenül az edzőtermi munka mennyiségét kell növelnie. Napi 10 ezer lépés egyszerű módszer a kalóriaégetéshez. Telefonra is letölthető lépésszámlálóval és ellenőrizze, mennyit mozgott egy nap.

Vajon mennyi az annyi?

Sokszor az a gond, hogy nem nézzük meg, mekkora adagokat tálalunk, így az nagyobb lesz a szükségesnél. A kisebb adagok kalóriatartalmát aggályosan ellenőrizzük, nagyobb adagokat meglehetős nagyvonalúsággal kezelünk... így aztán könnyű lesz „túlenni" magunkat.

Megoldás: használjon tápanyag-táblázatot! Ezt a problémát is meg lehet oldani, egy könyv, kalóriákat tartalmazó füzet, vagy akár internetes oldal segítségével korrekt módon lehet ellenőrizni az ételeinkben lévő kalória-energia tartalmat. Néhány hétig érdemes ezt követni, és ennek segítségével adagolni az ételeket.

A végtelenségig nyilván nem lehet – és nem is kell követni egy módszert, de legalább nyerünk egy körülbelüli benyomást arról, mennyit is viszünk be egy nagyobb tál étellel (ahhoz képest, amennyit szeretnénk.) Általában 20%-kal kevesebb is megteszi, mint amit valóban elfogyasztunk.

A régi szokások rabja

Legjobb szándékunk ellenére is, meglepően nehéz kontroll alatt tartani saját megrögzött szokásainkat. Azt hiheti, hogy ha nem eszik túl sok kenyeret, és „tudományos" alapon főz otthon, ez már elegendő. Egy hosszú hétvége azonban felboríthatja a rendet, hiszen ilyenkor hajlamosak vagyunk lazítani, és változtatni a szokásainkon.

Vannak azonban olyan telefonos alkalmazások, amellyekkel ellenőrizhetők az életmódi szokások, egy lista alapján.

Inzulinrezisztencia


Mintegy 8-10 kg tervezett fogyás sikertelensége esetén – még egészséges táplálkozás mellett is – felmerülhet az inzulinrezisztencia vagy a metabolikus szindróma problémája. Ha valaki inzulinrezisztens, a szervezete több energiát tárol zsírok formájában, mint amennyit eléget. Egészséges embernél ez nem jelent problémát, nem fog hízni.

Változtasson kissé az étrenden! Az inzulinrezisztencia alacsony szénhidráttartalmú étrenddel, és mozgással, fizikai aktivitással javítható. Nagyon erőteljesen korlátozott diéta hosszú távon nem szükséges, de legalább 2-8 hétig érdemes a fenti étrendet tartani, az inzulinérzékenység helyreállítására.

Túl sokat dolgozik


Napi két óra edzés és az egész napos hajtás szintén éhséget generál, hiszen az erőteljesebb fizikai aktivitáshoz több energia kell. Az biztos, hogy a mozgás, a sport javítja az egészségi állapotunkat, de természetesen éhséget is generál. Ezért kell okosan kitalálni a fizikai terhelést, mert nagyobb éhségünk miatt – ismét csak többet fogunk enni.

Megoldás: kapcsolódjon ki! Az igen erőteljesre vett edzésprogram tehát visszájára fordulhat, és minden erőfeszítés ellenére nem fogunk fogyni, súlyt veszteni. Jó lehetőség ilyenkor, hogy váltsunk az erős edzésről inkább a sétára, könnyebb kocogásra, a már jelzett napi 10-15 ezer lépés alkalmasint jobb gyakorlat lehet, mint a feszített edzésprogram.

Ön eleget rág?


Az okos étkezés egyik titka a lassúság, ezzel jobban élvezhető az étel – és jobban meg is rágjuk a falatokat. Persze a napi rohanás közben gyakran elfelejtkezünk erről.

Számolja, mennyit rág! Ha figyelünk erre, és tudatosan számolni kezdjük, mennyit is rágunk napjában, egy kicsit önkéntelenül is lassulni fog étkezésünk tempója. Próbáljuk meg, hogy minden falatot akkor nyelünk le, ha már hússzor megrágtuk. Ez kicsit iskolásnak tűnik, és kicsit soknak is, de az étkezés tempóját érdemes lassítani, ráadásul a jól megrágott étel könnyebben emészthető.

Nem alszik eleget


A legkönnyebb erre legyinteni, már megint milyen közhelyek! Persze, a napi hajtás mellett egyikünk sem alszik eleget. Testünk cirkadián ritmusa komoly mértékben függ az étkezés – és az alvás – közbeni hormontermeléstől is. Egyszerű dolog, a szokások pontos időzítése segíthet ebben, minden nap ugyanannyit enni, aludni, és mindig ugyanakkor felkelni. Ennyi lenne az egész?

Legyen fontos az alvás! Tartsa fontosnak az alvást, az alvás időtartamát, a lefekvés idejét. Az alvási szokások helyreállítása sokat segíthet az életmódunk rendezésében is.

Túl szigorú diétát folytat


Ha valamit teljességgel kizárunk az étrendből, nagyon erős csábítás lehet a későbbiekre nézve. Az esetek nagy részében súlyos túlevések forrása.

Kutatások szerint hatékonyabb módszer, ha nem tiltunk meg valamit teljességgel, hanem azt mondjuk, ne most edd meg, inkább később. Agyunkat is kicsit becsapjuk ugyan, de mégsem zárjuk ki, tehát nem okozunk vele múlhatatlan sóvárgást valami után. Esetleg beválhat az is, ha „csalós” délutánt tart, heti egyszer. Akkor arra pozicionálja a figyelmét, hogy csak azon a napon és azon a délutánon megehet bármit, de másnaptól visszaáll a rend.

Unalmas a diéta


Nemcsak a pszichés, de a biológiai sóvárgás is igen erős lehet. Ha nagyon egyforma, és valóban unalmasnak tűnő étrendet fogyasztunk, a szervezet bizony megköveteli a magáét, és számos egyéb mikrotápanyagot is igényel majd.

Étkezzen változatosan, iktasson be új ételeket az étrendjébe! Mindent ki kell próbálni. Többek között új ételeket, új recepteket, mondhatni a változatosság gyönyörködtet. Érdekes, hogy pont ezért csökkenhet az édesség és egyéb kevéssé egészséges ételek iránti vágy.

Mindig nézze meg a címkéket!


Az élelmiszerek rostokban, fehérjékbe, vitaminokban, omega-3-zsírsavakban, nyomelemekben gazdagok lehetnek, mindez igencsak trendinek tűnik. Azt azért érdemes tudnunk, hogy a gyorséttermi ételek ettől még nem válnak egészségessé!

Figyelje az adalékanyagokat is. Mondhatnánk, hogy nem szabad bedőlni a sok reklámnak, talán a legokosabb a valódi élelmiszerekre – és azok valódi összetételére figyelni, amikor vásárolunk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)