Íme, a mentálisan erős emberek 7 ismérve

A mentálisan erős emberek felismerése nem is olyan bonyolult feladat. 

2024. szeptember 21., 09:55

Szerző:

Sok szakértő szerint az érzelmi intelligencia az, ami előre jelzi a sikert és az elégedettséget. És bár ez is fontos hozzávaló mindkettőhöz, Scott Mautz előadó, a LinkedIn Learning oktatója, valamint a Procter & Gamble egykori felső vezetője szerint a mentális erő is szükséges hozzá.

A szakértő évtizedekig tanulmányozott és képzett mentálisan erős vezetőket, kutatásai szerint pedig ennek a legnagyobb lényege az, hogy valaki képes-e elég fegyelmezett lenni ahhoz, hogy irányítsa, mit mondjon és tegyen, illetve mit ne mondjon, és mit ne tegyen. A következőket például a mentálisan erős emberek csak nagyon ritkán csinálják - írja a Femina.

Íme, a mentálisan erős emberek hét ismérve:

1. Nem engedik, hogy a kudarcok letörjék őket. Megértik, hogy nem az határozza meg őket, amiben elbuktak, hanem az, hogy hogyan álltak fel.

2. Nem esnek bele a statikus csapdába. Ha nem ismered fel egy probléma létezését, statikus maradsz, és nem is tudsz tenni ellene.

3. A mentálisan erős emberek nem tesznek rossz szándékú lépéseket, például nem követelnek elismerést maguknak valaki más munkájáért.

4. Sosem koncentrálnak túlságosan arra, hogy kiharcolják a tiszteletet és az elismerést, hanem inkább tetteikre, céljaikra fókuszálnak.

5. A mentálisan erős emberek megfontoltan és őszintén felmérik, mennyire jók vagy rosszak valamiben, és nem félnek segítséget, tanácsot kérni.

6. Nem cselekszenek haszontalanul, és nem ígérnek olyat, amit nem tudnak megvalósítani.

7. Nem próbálnak állandóan mindenkit lenyűgözni, ezzel ugyanis elvesztenék a hitelességüket, és gyorsan kiégéshez is vezetne.

További részletek a Femina cikkében.

Lelki traumák, amelyek megbetegítik testünket

bien.hu összeszedte, melyek azok a lelki traumák, problémák, amelyek akár súlyos betegségek kiváltója is lehet.

Halál

Manapság jóformán tabutémának számít a földi létből való eltávozás, holott ez olyasmi, amit senki sem fog megúszni. 

Az önmarcangolás súlyosságától függően kiváló alapot biztosít a későbbi, fizikai betegségek megjelenéséhez. Emellett, ha valóban közeli hozzátartozóról van szó, esetleg életed szerelméről, akkor az ugyancsak a betegségek melegágya lehet. Ilyen esetekben a hiányérzet különösen erős.

A gyász időszakában fontos, hogy ne csak a halál tényével, hanem a teljes feldolgozás lehetőségeivel is foglalkozzunk.

Megfelelési kényszer

A megfelelési kényszer és a maximalizmus korunk népbetegségeinek számítanak. Azért is olyan nehéz velük bármit kezdeni, mert a modern társadalmak egy követendő, jó dolognak állítják be. Az összes motivációs könyv, tréning arról szól, hogy hozd ki magadból a maximumot, és ne pihenj sose: menj új tanfolyamokra, képezd magadat, dolgozz kifulladásig, mert a siker nincs ingyen. Ezek cáfolhatatlan tények, viszont mindennek a hátrányát a többség már kezdi érezni.

Ennek az életmódnak és felfogásnak egy idő megjelennek a hátulütői. Már csak azért is, mert aki így él, az jellemző módon saját magára, a feltöltődésre és a helyes étkezésre sem fordít elegendő figyelmet.

Félelem és aggódás

A félelem és az aggódás sem egy hirtelen beköszöntő trauma, de mindenképpen káros. Rövidtávon a félelem életmentő is lehet, de a mai világban már nem igazán tudjuk úgy hasznosítani, mint egykor. Mivel állandó készültséget jelent, pontosan úgy, ahogy a stressz, a testet is fokozott üzemmódba állítja. Emellett a félelem gyengíti az immunrendszert, márpedig minden betegség elkerülésének a kulcsa az, hogy milyen az ellenálló képességed.

Önfeláldozás

Az önfeláldozással szintén az a baj, hogy ha ezt az életvitelt követed, akkor nem marad időd önmagadra. Sokan belefeledkeznek a hétköznapokba, és mások igényeinek kiszolgálásába.

Az önfeláldozás kérdése nagyon nehéz, azonban az biztos, hogy mindenki számára komoly lelki trauma. A felmérések alapján leginkább a rákos megbetegedéseknek, azon belül is a mellrákok különféle típusainak kedvez ez az életvitel.

További részletek itt.

(Fotó: Unsplash.com)