A japán titok: 4 egyszerű szokás, amivel karcsú és egészséges maradhat

A japánok híresek a karcsúságukról és a hosszú élettartamukról. 

2024. október 5., 09:57

Szerző:

Persze most azt gondolhatja, hogy a japánok valamilyen ősi titkot őriznek, aminek köszönhetően mindig jó formában vannak és sokáig élnek, de a titok valójában az, hogy nincs titok. Az életmódjuk mindenki számára elérhető, hiszen olyan apró szokásokról van csupán szó, amiket bárki meg tud valósítani a mindennapi életében. Összeállításunkban máris megmutatjuk, melyek ezek a szokások. 

Napi séta 

A japánok híresek arról, hogy mindig, mindenhol sétálnak. A japán egészségügyi minisztérium szerint a férfiak átlagosan körülbelül 7000 lépést tesznek meg naponta, míg a nők nagyjából 6000 lépést. Ez jóval magasabb, mint sok más, mozgásszegény ország átlaga.Sok nyugati kultúrával ellentétben – ahol a fizikai aktivitást gyakran szükségszerű rossznak tekintik – a japánok a testmozgást az elégedettség forrásaként definiálják. Japán egyébként a leghosszabb várható élettartammal rendelkező országok közé tartozik, az emberek átlagosan 85 évig élnek, ugyanakkor többen is matuzsálemi kort élnek meg, itt a 168.hu oldalán is Yoshiko Miwáról, aki februárban töltötte a 110. életévét. 

Mértékletes étkezés 

A japán étrend a mértékletességre törekszik, az emberek rendszerint kerülik a gyorsételeket. A japánok bőséges étkezések helyett kisebb adagokat választanak, amelyek zöldségekben és egészséges szénhidrátokban gazdagok. Ez lehetővé teszi számukra, hogy túlzott kalóriabevitel nélkül élvezhessék kedvenc ételeiket. Mindez pedig kulcsfontosságú az egészséges testsúly megőrzéséhez. 

Egyszerű ételek 

Az egyszerűség a japán konyha egyik fő jellemzője. A bonyolult receptek helyett a japánok gyakran választanak gyors és egyszerű elkészítési módokat. A mikró használata a zöldségfőzéshez például gyakori náluk, így egészséges és kiegyensúlyozott étkezést biztosítanak még akkor is, ha amúgy kevés idejük van arra, hogy elkészítsenek egy-egy ételt. Ezek az egyszerű stratégiák segítenek nekik fenntartani az egészséges étkezési szokásaikat, elfoglaltságuktól függetlenül. 

Minőségi ételek 

A japán kultúra nagy tisztelettel kezeli az ételeket, és mindig az étel minősége élvez prioritást a mennyiséggel szemben. A japánok nagyra értékelik a kiváló minőségű, helyben termesztett és szezonális alapanyagokat. Ahogy azt már fentebb is említettük a nagy adagok helyett kisebbeket esznek, inkább a tápértékre összpontosítanak. 

(Forrás: CityMagazine, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.