Máté Gábor: A globalizált társadalom pszichés krízisben van

A 444 könyves bloggerei beszélgettek Máté Gábor magyar származású kanadai orvossal és addiktológussal, a függőségek és stresszbetegségek kutatójával arról, milyen krízisekkel kell szembenézie a globalizált társadalomban a felnőtteknek.

2024. október 4., 12:52

Szerző:

Nem rossz könyvek podcast új évadának vendége Máté Gábor Kanadában éló magyar származású orvos és addiktológus volt, akinek számos könyve jelent meg magyar nyelven is. A test lázadása, A sóvárgás démona vagy a Normális vagy címek számos olvasónak ismerősen csengenek, az önismereti könyvek képzeletbeli toplistájának élén vannak. Ott Anna és Horváth Bence bloggerek arról kérdezték a világhírű tudóst, hogy mitől népszerűek az önsegítő könyvek.

A körülémenyek betegítenek meg minket Máté Gábor szerint

„Ennek két oka van. Az egyik, hogy

a globalizált társadalom egyre inkább pszichés krízisben van. Szülők, felnőttek, általában az emberek sokkal több stressz alatt vannak, mint évtizedekkel ezelőtt.

Ebből kifolyólag sokkal több a lelki zavar, a mentális kihívások, betegségek, a gyerekek között a depresszió diagnózisa, az idegesség, az önvágás, az evési zavarok, az ADHD, ezek számai mind emelkednek. Ami bebizonyítja, amit én mondtam már 25 évvel ezelőtt, ezek a dolgok nem genetikai dolgok, a gének nem változnak meg a társadalomban 10-15-20 év alatt. Itt valamilyen körülményről van szó. Én szerintem a légkör a globalizált kapitalista világban egyre inkább nehezebb lelki szempontból, ez az első része a dolognak” – véli a világhírű szakember.

„A második része, hogy a modern orvostudomány sajnos majdnem tehetetlen mindezzel szemben. Nem azért, mert nem akarnak gyógyítani vagy mert nem okosak, hanem mert nem látják a dolgok alapját, csak a tünetekkel foglalkoznak. Az orvosok általában nem kapnak semmiféle képzést traumáról, pedig a trauma nagy oka a lelki betegségeknek. Nem is tanulják az agy fejlődésénél, hogy az hogyan történik a körülmények befolyásolása által. És mivel csak a tünetekkel foglalkoznak, az emberek keresik a válaszokat, és ezért ilyen népszerűek a könyvek. A legutóbbi könyvem például, a Normális vagy már 41 országban jelent meg” – mutat rá Máté.

A könyvek az önfelismerésben segítenek

Hogy lehet-e gyógyító szerepe az olvasásnak, illetve hogy az önismereti témájú könyvek miben segíthetnek az embereknek, arra Máté Gábor azt válaszolta, hogy azok a könyvek, amelyek önismerettel foglalkoznak, az önmegértésben segítenek. Abban tudnak mankót nyújtani, hogy az ember felismerje, milyen helyzetben, állapotban van. 

„Maga a könyv nem változtat meg senkit, de ha az ember másképp látja a dolgokat, mélyebben néz saját magába vagy a könyvébe: a belátásnak, az önfelismerésnek nagy szerepe van a változásban” – mondja.

Hogy napjaink audiovizuális zajkörnyezete hogyan változtatja meg a koncentrációt és hogyan hat az emberi agy fejlődésére, a világhírű tudós két példát is említett:

„Meglátogattam az Al-Aksza-mecsetet Jeruzsálemben. Mozaikkal van dekorálva, és gondolkodtam rajta, hogy milyen fajta agy tudta ezt megtervezni, és ott állni, koncentrálni, kis darabokból ezt megvalósítani. Vagy a holt-tengeri tekercsek: vannak rajta olyan írások, amiket még mikroszkóppal is nehéz olvasni. És ott ült kétezer évvel ezelőtt valaki, és kibetűzte. Milyen fajta koncentrálásra volt erre szükség? Más agyakkal éltek az emberek. Az emberi agy tudományos szempontból, és ez az, amit sajnos nem tanítanak az amerikai orvosi iskolákban, az emberi agy a körülmények befolyása alatt fejlődik. Ahogy a körülmények változnak, maga az agy változik, a tevékenysége, a képessége is. A mai világban nagyon sok rossz befolyás van, ami aláássa az embernek a jelenlétét, a lelki jelenlétét, a koncentrációs kapacitását. Majdnem ki kell állni a kultúra ellen, ahhoz hogy emberien tudjunk élni” – véli Máté Gábor.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

15:08

Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.