Visszaváltási rendszer: mehet a börtönbe, ha ezt csinálja

Akár börtönbe is lehet kerülni, ha valaki megpróbálja kijátszani a visszaváltási rendszert. 

2024. szeptember 12., 14:45

Szerző:

A visszaváltási rendszer működéséről, esetleges hibáiról már lapunk is több ízben beszámolt, mostanra pedig úgy tűnik, hogy megérkeztek azok is, akik nagyobb bizniszt látnak a dologba, a pénzért pedig arra is képesek, hogy bűncselekményt kövessenek el.  

Hatalmas zsákokkal érkezett 

Szabad Pécs portál cikke szerint vannak, akik nagyüzemi csalásra használják a visszaváltási rendszert. A lap több helyit is megkérdezett az automatákkal kapcsolatos tapasztalatairól, az egyik megszólaló pedig elmondta, találkozott egy lengyel férfival, aki hatalmas zsákokkal érkezett a MOHU automatához, az autója gyakorlatilag tele volt vele. A palackokat szépen sorban visszaváltotta, majd amikor végzett a gép mellett található gyűjtőkből kiszedte a nem betétdíjas üvegeket és elvitte magával azokat.

Bűncselekmény lehet a háttérben

Egy járókelő meg is kérdezte tőle, hogy ezt miért csinálja, mire a férfi azt válaszolta, hogy hazaviszi Lengyelországba, mert ott ezeket is visszaveszik. Egyesek szerint azonban korántsem erről van szó, nem kizárt ugyanis, hogy a férfi a visszaváltható üvegek vonalkódját lefénymásolja, sokszorosítja majd ráragasztja a nem betétdíjas palackokra, hogy azokat ilyen módon pénzre válthassa. 

Börtön járhat érte 

Ezt a példát viszont nem célszerű követni, ugyanis ez bűncselekménynek minősül, konkrétan információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette valósul meg. Egészen elképesztő, de ezért alapesetben 3 év börtön jár, ha pedig valaki üzletszerűen és bűnszövetségben követi el tettét, továbbá a kárérték meghaladja az 500 millió forintot, akkor 10 évre is rács mögé kerülhet az elkövető. 

Trükköznek a visszaváltással

Persze a visszaváltási rendszer magával hozta a trükközéseket is, ahogyan arról lapunk is beszámolt vannak olyan települések, ahol még a mai napig nincsenek a MOHU által működtetett automaták. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, ilyenkor mit lehet tenni? Nos, néhány szemfüles máris rájött, hogy mi lehet a megoldás. Ezeken a településeket megjelentek ugyanis a házalók, akik mindössze 10-20 forintért begyűjtik a palackokat, majd visszaváltják őket. Bár a fentiekkel ellentétben ez nem bűncselekmény, de azért azt döntse el mindenki maga, hogy mennyire etikus nyomott áron megvásárolni, gyakorlatilag kihasználni azokat, akik kevésbé mobilisak és nincs lehetőségük eljutni REpont automatához. Amennyiben a segítségnyújtás lenne a cél, az összeg pedig visszakerülni az eredeti tulajához, máris más lenne a helyzet, de persze abban mi lenne a biznisz...ugye? 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Szántai Edina/168.hu)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.