Így trükköznek vidéken a visszaváltási rendszerrel

A visszaváltási rendszer hiányosságait kihasználva trükköznek vidéken a betétdíjas palackokkal.

2024. szeptember 7., 10:15

Szerző:

A Mohu által működtetett visszaváltási rendszer több sebből is vérzik. Bár az emberek többsége egyetért a környezetvédelmi szándékkal, ám sokan nehezményezik, hogy nekik kell leválogatni a Mohu számára a betétdíjas palackokat, ráadásul – amint arról a 168.hu is beszámolt – több álhír is napvilágot látott a visszaváltási rendszer működésével kapcsolatban. 

Ahol nem elérhető a visszaváltási rendszer automatája

Hivatalosan január 1-jén indult el a kötelező visszaváltás az újonnan gyártott és jelzéssel is ellátott palackokra-dobozokra. Amint azt már mindenki tapasztalta, ezek megvásárlásakor 50 forint visszaváltási díjat kell fizetni, amit visszakaphat a vevő, amennyiben épségben visszaviszi a palackot, dobozokat, üvegeket a visszaváltó helyre. Hónapokig nemigen lehetett találkozni visszaváltható göngyölegekkel, mert a gyártás átállítása, az új göngyölegek Mohu-regisztrációja időigényes volt, azonban (fél év átmeneti időszak után) júliustól már kizárólag visszaváltható csomagolásban hozhatják forgalomba a gyártók azokat az italtermékeket, amelyeknél ez kötelezővé vált.

Sok olyan település van azonban, ahol még a mai napig nem lehet találkozni a Mohu által működtetett visszaváltási rendszer automatáival. Mit lehet ilyenkor tenni? A Nosalty arról számol be, hogy a kisebb településeken házalók gyűjtik be a palackokat,

mindössze 10-20 forintért darabját.

A Házon kívül riportjából kiderül, hogy palack felvásárlók járják a vidéki településeket, nyomott áron veszik át a palackokat, mivel a rendszer arra nem gondolt, hogy a kevéssé mobilis vásárlók nem fognak tudni eljutni a REpont automatákhoz. 

Ennek oka, hogy számos kisebb településen nincs visszaváltó automata, mivel csak a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező üzleteknek kötelező telepíteniük ilyen gépeket. Ahol nincsenek ekkora üzletek, ott rengeteg visszaváltható palack kerül a szemétbe, miközben a betétdíjat ugyanúgy meg kell fizetni utánuk. Ebben látták meg a hasznot azok, akik már házhoz mennek a palackokért.

(fotó: Szántai Edina/168.hu)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.