Visszaváltó-nagyhatalom lesz Magyarország januártól

Mintegy 1500 arra kötelezett és jó néhány további önként jelentkező üzlet alkotja majd a jövő év első napján induló kötelező visszaváltási rendszert. Addigra több ezer visszaváltó automatát kell telepíteni a fém-, az üveg- és az italcsomagolások számára. Az utóbbiak közül a tejtermékek dobozai kivételek.

2023. július 28., 18:56

Szerző:

A 400 négyzetméteresnél nagyobb eladóterű, főként élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységeknek a jövő év január 1-jétől induló országos kötelező visszaváltási rendszer tagjaiként kellett regisztrálniuk a Mohu Zrt.-nél. A cég a hulladékgazdálkodási koncessziót 35 évre elnyert Mol Nyrt. leányvállalata.

A regisztrációs kötelezettség a belföldön forgalomba hozott és kötelezően visszaváltási díjasnak minősülő termékek forgalmazóira vonatkozik. A visszaváltási rendszerbe tartozó termékek körét meghatározó kormányrendelet még nem született meg, de a tervezet szerint a 6 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolásokról lesz szó. Kivételt csak a tejalapú italok csomagolása jelent.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) elnöke szerint a kereskedelmi egységek nem csak azért érdekeltek a regisztrációban, mert a vásárlók náluk költenék el a visszaváltásért kapott kupon értékét.

„Szerintünk nagyon komoly vásárlómegtartó ereje lesz a rendszernek, főleg a környezettudatos rétegek szempontjából.  Nemcsak azok a vevők fogják keresni a visszaváltásra berendezkedett boltokat, akik mielőbb viszont szeretnék látni a nekik járó díjat, hanem azok is, akik fontosnak tartják az újrahasznosítást” – nyilatkozta a Világgazdaság megkeresésére.

A kötelezettek regisztrációs határideje január 31-én lejárt, az önként csatlakozóké pedig március 31-én. A Mohu azonban egyelőre nem zárta le a regisztrációt, sőt, annak lehetőségét jelenleg is nyitva tartja.

Az önkéntes csatlakozók a berendezésekre több ütemben, későbbi határidőkkel és a regisztrációs felületen feltüntetett darabszámok erejéig pályázhatnak. Mindkét ütemben 1000 automata igényelhető, amelyből 100 beépített, a többi szabadon álló. Később lehet a pályázatokon megmaradó berendezésekre is pályázni.

(Kiemelt kép: üvegvisszaváltó automata. Forrás: hulladekpres.hu)

 

 

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).