Ezt senki ne higgye el a visszaváltási rendszerről!

Több álhír is napvilágot látott a visszaváltási rendszer működésével kapcsolatban. 

2024. szeptember 6., 16:14

Szerző:

Bár a visszaváltási rendszer nem működik még teljesen zökkenőmentesen, ennek legfőbb oka az, hogy sokan nem teljesen értik a működését. Főleg az idősebbek körében okoz zavart, a REpont automaták kezelése, ebben a cikkünkben például arról írtunk, hogy lehet a visszaváltási díjat a bankszámlára kiutaltatni. A technikai jellegű kisebb-nagyobb problémák mellett azonban álhírek is elkezdtek terjedni a visszaváltási rendszerről, a MOHU azonban most tiszta vizet öntött a pohárba – írja a Dívány.

Piszkosan ne? 

A portál azt írja, hogy az egyik népszerű kereskedelmi lánc Budapest egyik forgalmas csomópontján elhelyezkedő REpont automatáján, a MOHU nevével feltüntetve az a közlemény olvasható, hogy a piszkosan, mosatlanul behelyezett palackok és dobozok a visszavevő gépek meghibásodását okozhatják. A MOHU ügyfélszolgálata viszont azt mondja, ilyenről szó nincs. 

Nem szükséges a palackot elmosni visszaváltás előtt, még a kupaknak sem muszáj rajta lenni a csomagoláson, hiszen a jótékony célra fordítandó kupakgyűjtő szívek továbbra is működnek. Ami valóban követelmény, az az, hogy az italcsomagolás formailag minél sértetlenebb legyen, összegyűrt palackot, dobozt a gép nem vált vissza 

– közölték.

Ésszerű kérés 

Bár tény, hogy az italmaradékokat tartalmazó palackok beszennyezhetik az automatákat, olyan viszont még nem történt, hogy a mosatlanul visszaváltott palackok vagy dobozok az eszköz meghibásodását okozták volna. A MOHU szerint a felhívás inkább csak ésszerű kérés lehet az adott üzlet kérésről, de semmiképpen sem központi szabályozásról van szó. 

Fontos a visszaváltásnál

A MOHU annyit hozzátett, az automata súly alapján ismeri fel a behelyezett termékeket, így az nagyon lényeges, hogy a palackok üresek legyenek, de hangsúlyozták, a vásárlóknak kimosniuk azokat nem kell. 

Itt a visszaváltási rendszer újabb hibája

Ahogyan azt lapunk is megírta az újratölthető palackok teljesen eltűnhetnek az üvegvisszaváltó rendszer miatt. A Humusz Szövetség közlése szerint a többutas, vagyis az újratölthető csomagolások folyamatosan tűnnek el a boltok polcairól, mivel ezeknek a kezelése valamivel bonyolultabb, mint az egyutasoké. A környezetvédő szervezet azt mondja, hogy a visszaváltási rendszer bevezetése óta a Penny és a Lidl már meg is szüntette ezeknek a többutas termékeknek a gyártását, valamint forgalmazását, és csak egyutas automatákat igényeltek, de a Coop is csak egyutas visszaváltó gépeket telepített. Bár utóbbi üzletben minimális kínálatban még lehet kapni többutas csomagolású termékeket. A szervezet azt is kiemelte, hogy a többutas termékeket forgalmazó áruházak csak a saját maguk által forgalmazott üvegeket, hovatovább kizárólag a saját kínálatukban szereplő címkéjű üvegeket veszik vissza a MOHU-s gépekben.

A vásárlók ezért, elkerülve a visszaváltással járó bonyodalmakat más termék mellett döntenek vagy egyszerűen kidobják az újratölthető csomagolásokat. 

További részletek ITT talál! 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: YouTube)