Még mindig akadozik a visszaváltási rendszer: sokan ezért nem kapják meg a pénzt

A visszaváltási rendszerrel még mindig sokaknak akad problémája. 

2024. szeptember 2., 15:29

Szerző:

A visszaváltási rendszer elméletben egyszerű, a gyakorlatban azonban még mindig sokak számára okoz fejtörést, hogy akkor most hol is landol az üvegekért és a palackokért visszajáró pénz. Mint ismert három opció lehetséges: a visszaváltási díjat kérhetjük kupon formájában, amit abban az üzletben lehet levásárolni, ahol a palackokat visszaváltottuk, felajánlhatjuk jótékony célra is az összeget, de akár a bankszámlára való kiutalás lehetőségével is élhetünk. Ez utóbbi esetében viszont még mindig vannak vakfoltok. 

Sokan nem tudják, hogy kell használni 

A bolti tapasztalatok alapján ugyanis nagyon úgy fest, hogy az elméletben pár perces procedúra nem is annyira egyszerű. A népszerű üzletekben általában nagy a sor a REpont automatáknál, főleg az idősebb, okostelefonokat alig használó emberek azok, akik nem igazán tudják, mit is kellene csinálniuk ahhoz, hogy a visszaváltási díj a bankszámlájukon landoljon – írja a Dívány. Az alapvető problémát általában az okozza, hogy sokan nem tudják, hogyan kell kezelni a REpont applikációt, fogalmuk sincs, hol keressék a visszautaláshoz szükséges QR-kódot, de a REpont automatán sem tudják, merre van a kódleolvasó. Most lépésről lépésre megmutatjuk, mi a teendő, ha ön is azt szeretné, hogy a visszaváltási díj a bankszámlájára kerüljön vissza. 

A REpont app letöltése az első lépés

Ahhoz, hogy az összeg végül a bankszámlán kerüljön jóváírásra először is le kell tölteni az okostelefonra a REpont nevű applikációt, ahol e-mail címmel lehet regisztrálni. Természetesen egy jelszó megadása is szükséges, ezzel lehet ugyanis garantálni, hogy illetéktelen nem fog hozzáférni a fiókhoz. Ha ez megvan, akkor az appon belül lehet megadni a bankszámlaszámot, amire aztán a pénz kerülhet.

QR-kód: eszik vagy isszák? 

A REpont automatáknál matricával jelzik, hol van a QR-kód leolvasó, ez lesz az, ahol be kell majd olvasni az applikációban található QR-kódot. Erre azért van szükség, mert csak így kerülhet végül a bankszámlára a visszaváltásból származó összeg. Ha megnyitja az appot, akkor a képernyő alján, középen látható lesz egy kék színű ikon, arra kattintva hívható elő az egyedi QR-kód. A kód leolvasása gyakorlatilag az utolsó lépés, először ugyanis el kell helyezni a palackokat az automatában, ezt követően válassza ki az utalással kérem opciót, végül pedig olvastassa le a QR-kódot, amit az automatán, deréktájban elhelyezett nyílásba dugva lehet megtenni. Amennyiben nem talál ilyen ablakot, akkor a blokkot kiadó nyílás alá kell helyezni a telefont, képernyővel felfelé. Ha minden jól ment, akkor a rendszer jelezni fogja, hogy beolvasta a kódot, és már utalja is az összeget az applikációban megadott számlaszámra. 

Itt egy videó is segítségképpen a visszaváltáshoz: 

Jótékonykodni is lehet 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt az összeget jótékony célra is fel lehet ajánlani, ám az sem annyira egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Ha ön is célzottan szeretne adományozni, akkor nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Amennyiben már az első palack automatába helyezése előtt a jótékonykosádra kattint, akkor később már nem fogja tudni meghatározni, kinek is szánja az összeget. Ennek oka, hogy a MOHU jelenleg három gyermekszervezettel van kapcsolatban: a Bethesda Gyermekkórház, a Heim Pál, és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája számára van lehetőség jótékony célra felajánlani a visszajáró összeget. Éppen ezért, ha valaki egy másik szervezetnek szeretné a visszaváltási díj összegét átutalni, akkor a „bankszámlára kérem az utalást” opciót kell kiválasztani a rendszer használata során. Ezt követően, amikor már az összes visszaváltani kívánt palack az automatába került, be kell szkennelni az alapítvány saját, egyedi QR-kódját. Vagyis, ha jótékony célra szeretné küldeni az összeget, akkor vigyázzon, nem a saját QR-kódját kell beolvasni. A jótékonyság kapcsán részletesebben ebben a cikkünkben írtunk. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: YouTube videorészlet)