Óriási buktatót rejt a visszaváltás rendszere, az mégis egész jól pörög

Minden nehézség ellenére jól pörög a visszaváltás rendszere, a MOHU REpont-automatáiban mára 5 millió visszaváltás történik naponta.

2024. augusztus 22., 11:41

Szerző:

Nemrég megvolt a százmilliomodik visszaváltás a MOHU REpont-automatáiban, mostanra pedig 5 millió visszaváltás történik naponta, ami hatalmas eredmény ilyen rövid idő alatt – többek között ezt mondta a Telexnek Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója, akivel a lap a visszaváltásról, visszagyűjtésről és a hulladékkoncesszor pénzügyi számairól beszélgetett.

Az interjú legfontosabb megállapításai az visszaváltással kapcsolatban:

  • A gépeket nem szerelték fel a közvetlen kártyára utalás lehetőségével, amit bárki használhatott volna nemcsak a Szigeten, de akár okostelefon nélkül élő, vagy magyar bankszámlával nem rendelkező emberként is. Pethő Zsolt szerint kisebb a szolgáltatási díja az applikáción keresztüli, közvetlenül a számlára történő visszautalási lehetőségnek, ami azért napi 300 ezer tranzakciónál már nem elhanyagolható. A MOHU tehát meg szerette volna spórolni a nagy amerikai társaságok szolgáltatási díjait azáltal, hogy nem vezetett be ilyen lehetőséget.
  • A fogyasztók 85 százalékban kupont kérnek a visszaváltás során, amiért pénzt kaphatnak a kasszánál, vagy levásárolhatják a boltban, a jótékonykodás egyelőre minimális, de tervezik bővíteni a szervezetek körét, amelyeknek lehet utalni.
  • A visszaváltás rendszerével kapcsolatban az első időszakban sokan futottak bele kellemetlenségekbe, például a nem működő vagy megtelt gépekkel. Pethő Zsolt erről azt mondta, a gépek kezelése a boltok feladata, és ezért minden egyes visszaváltott palack után kezelési díjat, 7,5 forintot kapnak, ami már a jelenlegi számok mellett is látható bevétel nekik, „a világon mindenhol az első 3-6 hónap a rendszer finomhangolásáról is szól, hiszen többen dolgoznak együtt”.
  • A kritikára, miszerint nem jó az a rendszer, amelyben ilyen nagy helyigénnyel kell otthon tárolni az össze sem nyomható italos csomagolásokat, Pethő Zsolt elmondta, a korábbi tapossa-laposra rendszer az italcsomagolások mindössze 30-40 százalékát tudta összegyűjteni, és azokat sem funkciójukban hasznosították újra. A DRS-rendszerben viszont az a cél, hogy a palackból palack legyen, vagyis megvalósuljon a körforgás.
  • Lehetnek visszaélések a visszaváltási rendszerrel, ezek mértéke azonban az eddigi tapasztalatok alapján minimális, nem volt még olyan szervezett csalás itthon, amit néhány külföldi országban már feljegyeztek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MOHU)