Itt a visszaváltási rendszer kiskapuja: óriási hibát követhet el, ha nincs eléggé résen

Sokan döntenek úgy, hogy jótékony célra ajánlják fel a visszaváltási díj összegét, azonban, ha nem figyelünk eléggé, akkor több, óriási hibát is elkövethetünk. 

2024. augusztus 27., 12:03

Szerző:

A REpont automatáknál lehetőség van arra, hogy a betétdíjas palackok visszaváltása során a visszajáró összeget jótékony célra ajánljuk fel. Mindez persze nagyon egyszerűnek tűnik, de sajnos, ha túl hamar kattintunk, akkor azt már nem lehet kiválasztani, hogy kinek is adjuk a pénzt – írja a Dívány.

A jótékonyság menete 

Ha ön is célzottan szeretne adományozni, akkor nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Amennyiben már az első palack automatába helyezése előtt a jótékonykosádra kattint, akkor később már nem fogja tudni meghatározni, kinek is szánja az összeget. Ennek oka, hogy a MOHU jelenleg három gyermekszervezettel van kapcsolatban: a Bethesda Gyermekkórház, a Heim Pál, és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája számára van lehetőség jótékony célra felajánlani a visszajáró összeget. 

Egyedi QR kód 

Éppen ezért, ha valaki egy másik szervezetnek szeretné a visszaváltási díj összegét átutalni, akkor a „bankszámlára kérem az utalást” opciót kell kiválasztani a rendszer használata során. Ezt követően, amikor már az összes visszaváltani kívánt palack az automatába került, be kell szkennelni az alapítvány saját, egyedi QR-kódját. Vagyis a visszaváltás előtt utána kell nézni, hogy a támogatni kívánt szervezet rendelkezik-e ilyen QR kóddal. Az egyedi azonosítót maga az applikáció generálja, ugyanis a szervezetek úgy tudják létrehozni a QR-kódot, ha regisztrálnak a MOHU alkalmazásába és megadják a számlaszámot, ahova az utalásokat várják. Ezeket az egyedi azonosítókat mostanra már számos szervezet legenerálta és megosztotta a közösségi médiában. Persze ez nagyon szuperül hangzik, ám mint kiderült a QR kód megosztogatós rendszer valójában az applikáció egyik kiskapuja, amit számos szervezet igyekszik most kihasználni. 

Résen kell lenni a visszaváltásnál 

Az ügy kapcsán korábban megszólalt a kemma.hu-nak a a BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője, Márton András, aki elmondta, a szervezetek ügyesen használják ki az applikáció kiskapuját, ugyanakkor mint mondja, a kódokat senki nem ellenőrzi. Elárulta, találkozott már olyan esettel, hogy két különböző QR-kód tartozott elvileg ugyanahhoz a szervezethet. 

Hogy kettős regisztrációról volt szó, vagy valaki visszaélt a szervezet nevével, nem lehet tudni. Senki sem tudja ellenőrizni. Ahogy azt sem tudjuk, hogy a számlánkra beérkezik-e minden összeg, amit a mi kódunkra küldenek el a támogatóink. Az utalásoknál is csak a MOHU neve szerepel, hogy azt például Szegedről, Pécsről, vagy Esztergomból küldték, nem tudjuk

– mondta az állatvédő, aki mindenkinek azt tanácsolja, ha valaki a visszaváltás során szervezetet kíván támogatni, akkor mindenképpen a szervezet hivatalos oldalán található QR-kódot használja csak, máskülönben semmi garancia nincs arra, hogy a felajánlott pénz eljut oda, ahova szánták. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: YouTube)